In 1936 werd SK Heusden opgericht (sinds 1986 KSK Heusden). De club kreeg stamnummer 2614. In mei 1999 fuseerden K. Heusden SK met KFC Helzold (stamnummer 1488). Heusden SK speelde toen in de Derde Klasse. De voormalige mijnclub Helzold was opgericht in 1929 en speelde in de Limburgse Tweede Provinciale, en was een jaar eerder al samengegaan met provincialer AS Lindeman. In de seizoenen 1950-’51 en 1951-’52 had deze ploeg zelfs in de Tweede Klasse gespeeld. De fusieclub heette Koninklijke Heusden-Zolder SK en kreeg het stamnummer 2614 van de hoofdtak Heusden.

De club klom op het eind van de jaren 90 in korte tijd op uit de provinciale reeksen tot in de Eerste Klasse. In 1996 promoveerde de club uit de provinciale, een jaar later promoveerde men al uit Bevordering. Na drie seizoenen in de Derde Klasse en drie in de Tweede Klasse bereikte de club de hoogste voetbalafdeling. KHZ speelde in het seizoen 2003-’04 in de Eerste Klasse zijn thuiswedstrijden in het Fenixstadion van Genk. Het eigen stadion aan de Noordberm raakte immers niet verder uitgebouwd.

Een moment van glorie was de 4-2-overwinning met 10 spelers tegen Club Brugge dat een paar dagen eerder zijn match op AC Milan in de Champions League nog had gewonnen met 0-1. Ook Standard Luik kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel en RSC Anderlecht had lange tijd op achterstand gestaan. KRC Genk werd door de club al vlug uitgeschakeld in de beker. Men degradeerde echter na één seizoen opnieuw.

KHZ heette sinds 1 juni 2004 Koninklijke Beringen-Heusden-Zolder (kortweg KBHZ). De samenwerking met KRC Genk werd volledig stopgezet. Sinds het seizoen 2004-’05 werden de thuiswedstrijden gespeeld in het voetbalstadion van KVK Beringen.

In oktober 2005 kondigde voorzitter Stin Husson wegens gezondheids- en zakelijke redenen zijn ontslag aan. Voorzitter ad-interim werd Jan Remen. De club was echter in grote financiële problemen gekomen en had begin 2006 dan ook geen licentiedossier ingediend bij de KBVB. Men was daardoor gedoemd tot een degradatie op het einde van het seizoen, of men zou eventueel een nieuwe club opstarten in Vierde Provinciale.

Op 12 maart 2006 werd de club failliet verklaard en men trok zich per direct terug uit de Tweede Klasse en zo hield Heusden-Zolder op te bestaan. De schuld was opgelopen tot 1,3 miljoen euro. De spelers hadden de laatste drie maanden geen loon meer ontvangen.

Na de vereffening was een Naamloze Genootschap BHZ-Events opgericht. Deze vereniging ging een samenwerkingsakkoord aan met de Heusdense vierdeklasser Berkenbos VV Heusden. Berkenbos zou omgedoopt worden tot Koninklijke Heusden-Zolder. Er was even het idee om in het stadion aan de Noordberm te gaan spelen, maar men bleef toch in het stadion van Berkenbos. Door de samenwerking zou het budget van deze club wat omhoog gaan en zou men er naar streven minstens een stabiele derdeklasser te worden. De club KBHZ was echter definitief verdwenen. 

Bron: LimoWreck

Foto: Yves Lenaerts

K.B.H.Z. in het seizoen 2004-’05