FC Assent was een kort bestaande Vlaams-Brabantse club die was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 8091, opgericht in 1974. De club werd uit de grond gestampt door zakenman Marcel Theunis en ging van start in Vierde Provinciale. Men klom in een mum van tijd op want al in 1980 had men de nationale reeksen bereikt. In Vierde Klasse werd men meteen tweede. In de Derde Klasse kwam door degradatie van Patro Eisden een extra plaats vrij, Assent promoveerde en stootte zo na één seizoen verder door. Ook in Derde Klasse groeide de ploeg verder. In 1985 werd men al tweede, het jaar nadien werd Assent kampioen. In 1986 kon de club zo aantreden in Tweede Klasse, nauwelijks 12 jaar na het ontstaan van de club. FC Assent bleef ook op dit niveau goede resultaten neerzetten. Men werd vijfde en veroverde meteen een plaats in de eindronde. Assent eindigde daar derde en kon zo niet verder stunten en promotie naar de hoogste klasse afdwingen. Ex-international en drievoudige Gouden Schoen Wilfried Van Moer was er trainer. Het jaar nadien liep het minder voor de ploeg; men eindige op twee na laatste, net boven de degradatieplaatsen.

Hoewel de gecreëerde club sportief in korte tijd een enorme opgang had gemaakt, bleef het grote publiek uit. Aangezien er ook problemen waren met de inplanting van het stadionnetje, dat letterlijk in de tuin van voorzitter Theunis stond, besloot men uiteindelijk tot een samenwerking met het nabijgelegen KFC Diest. FC Assent hield na nauwelijks 14 jaar zo op te bestaan en stamnummer 8091 werd geschrapt. De nieuwe fusieclub KTH Diest speelde met stamnummer 41 van KFC Diest verder in het Warandestadion te Diest.

De bekendste ex-spelers van FC Assent waren Willy Geurts en de Nederlander Bert van Marwijk, ex-bondscoach van Nederland.

 Bron: LimoWreck

Foto’s: 100 jaar KBVB clubvoetbal in het Hageland, Martin Simons

De eerste ploegfoto in het seizoen 1974-’75

Kampioen in Tweede Provinciale (1978-’79)

Laatste ploegfoto 1987-’88 (Tweede Klasse)