In 1925 sloot Ans Football Club zich aan bij de Belgische Voetbalbond en ging er in de Luikse regionale afdelingen spelen met stamnummer 617.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942, bereikte Ans FC voor de eerste keer de nationale bevorderingsreeksen, in die tijd het derde niveau. De club speelde er verschillende seizoenen in de middenmoot, met als beste resultaat een vierde plaats in het seizoen 1947-’48, op zes punten van reekswinnaar RCS Verviétois. In 1951 werd de club erkend als “Société Royale”. Royale Ans FC bleef nog enkele seizoenen in Bevordering, tot men er in 1952 allerlaatste eindigde en na bijna een decennium nationaal voetbal weer zakte naar Eerste Provinciale. Het verblijf in provinciale bleef beperkt tot één seizoen. Want in 1953 promoveerde Ans terug naar de bevorderingsreeksen, die sinds de competitiehervormingen van 1952 de nieuw opgerichte Vierde Klasse was. De club kon zich nu weer redden en in 1955 eindigde Ans er zelfs als vice-kampioen van zijn reeks, op drie punten van reekswinnaar Waaslandia Burcht. Het volgende seizoen werd men nog derde, maar daarna eindigden men een paar seizoenen in de middenmoot. Op het eind van de jaren 60 haalde de Luikse club nog enkele keer de subtop, tot men in 1962 op een voorlaatste plaats eindigde. Na negen jaar onafgebroken nationaal voetbal degradeerde de club weer naar Eerste Provinciale.

Net als de vorige keer was het verblijf in de provinciale reeksen van korte duur. In 1963 keerde Ans FC na een jaar afwezigheid al terug in Vierde Klasse. De club kon zich er weer enkele seizoenen handhaven, maar een voorlaatste plaats in 1967 betekende na vier jaar opnieuw de degradatie. Ditmaal kon Ans FC niet meer terugkeren in de nationale reeksen en de club bleef de rest van de eeuw in de Luikse provinciale afdelingen spelen. De club tuimelde er zelfs helemaal weg tot op het allerlaagste niveau, Vierde Provinciale. Omwille van de sociale functie van de club schold het gemeentebestuur van Ans de club in 2011 tienduizenden euro schulden kwijt.

Doch legde Royale Ans FC in 2014 de boeken neer en stamnummer 617 werd geschrapt. Er werd een officieuze fusie opgezet met voormalige eersteklasser RRFC Montegnée, dat eveneens de activiteiten staakte. Een nieuwe club werd opgericht, Racing Ans-Montegnée, dat met stamnummer 9638 aansloot bij de Belgische Voetbalbond.

Bron: LimoWreck, Belgo Foot

PS: Foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be