Deze Naamse club werd op 4 april 1916 gesticht maar sloot zich pas aan bij de KBVB in 1923 als Cercle Sportif Andennais. Bij de invoering van de stamnummers in 1926 kreeg men nummer 307 toegekend.
In 1929 bereikte de rood-zwarten voor het eerst de nationale bevorderingsreeksen, toen het derde niveau. CS Andennais werd echter laatste en zakte na een seizoen weer. In 1931 werd het aantal clubs en nationale reeksen uitgebreid en men steeg weer naar Bevordering, ditmaal met meer succes. Het eerste seizoen haalde men zelfs al een derde plaats. Dit resultaat kon men de volgende jaren niet meer herhalen en in 1935 zakte men weer naar de Naamse provinciale reeksen.
Twee jaar later begon een eerste succesperiode voor CS Andennais. In 1937 keerde men immers weer terug in de nationale bevorderingsreeksen. De eerste jaren speelde ze steevast in de middenmoot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het seizoen 1941-’42, werd men er kampioen en voor het eerst stootte de club door naar de Eerste Afdeling, in die tijd het tweede niveau. Daar werd men echter voorlaatste en in 1943 zakte men weer naar Derde Klasse.
In 1945, na het einde van W.O.II, besliste de voetbalbond om alle clubs die de laatste jaren door de oorlog waren gezakt terug te zetten en zo mocht ook CS Andennais het seizoen 1945-’46 weer van start gaan in Tweede Klasse. Opnieuw kende men er geen succes. De club werd allerlaatste en verdween weer naar Derde Klasse. En jaar later degradeerde men ook daar en zo speelde men vanaf 1947 in de provinciale afdelingen.
In april 1951 werd men koninklijk en heette voortaan Royal Cercle Sportif Andennais. In 1953 steeg men opnieuw naar de nationale bevorderingsreeksen, die werden gevormd door de nieuwe Vierde Klasse. Daar bleef men de volgende jaren spelen met wisselend succes. Zo haalde men in 1957 een tweede plaats. Een laatste plaats in 1960 daarentegen betekende de degradatie na zeven seizoenen. Maar een jaar later was RCSA alweer terug in Vierde Klasse met wisselende resultaten. Met een laatste plaats in 1967 zakte men opnieuw naar de provinciale afdelingen.
In de jaren 70 kende de club een nieuwe succesperiode. Na vier jaar provinciaal voetbal keerde men in 1971 al even terug in Vierde Klasse, al duurde dit vooralsnog maar een jaar en volgde meteen weer degradatie. In 1973 keerde RCS Andennais toch weer naar Vierde Klasse en slaagde er nu meteen in kampioen te spelen en door te stoten naar Derde Klasse. Daar bleef men het goed doen en in het seizoen 1975-’76 strandde men zelfs op een tweede plaats, op amper een puntje van kampioen KAS Eupen. Deze prestatie kon men de volgende jaren niet meer herhalen en in 1978 zakte men weer naar Vierde Klasse. Daar speelde men nog drie jaar mee in de subtop, tot men in 1982 met ruime achterstand allerlaatste eindigde. Na negen jaar nationaal voetbal moest men nog eens terug naar Eerste Provinciale. Bij het 60-jarig bestaan van de club in 1983 wijzigde men de naam in RCS Andenne 60.
In 1989 promoveerde men nog eens naar Vierde Klasse, maar in 1992 volgde er de fusie met Union Sportive Seilloise (stamnummer 5822). De fusieclub werd Royale Union Sportive Andenne-Seilles genoemd (RUSAS) en speelde verder met stamnummer 307 van Andennais in Vierde Klasse.

Bron: LimoWreck, Lexicon der Clubs

Foto: Roger Larivière  

RCS Andennais in 1975