Rond de Tweede Wereldoorlog sloot in Alken voetbalclub Sporting Alken aan bij de Belgische Voetbalbond.
In 1964 bereikte de club voor het eerst de nationale reeksen. Het eerste seizoen haalde de ploeg al een vierde plaats. Het volgende seizoen werd men vijfde, maar daarna zakte men weg in de middenmoot. In 1969 eindigde men als laatste zonder één competitieoverwinning in een heel het seizoen, en haalde na drie gelijke spelen slechts drie punten in 30 wedstrijden. Na vijf seizoenen zakte Alken zo weer naar de Limburgse provinciale afdelingen.
In 1979 promoveerde Alken weer naar Vierde Klasse. Het eerste seizoen leverde weer een vierde plaats op; het volgende seizoen pakte men zelfs een derde plaats. In 1982 belandde Alken echter in de degradatiezone, en diende even terug te zakken naar Eerste Provinciale. Na een seizoen pakte de club echter zijn plaats in de nationale bevorderingsreeksen weer in, en ging verder op zijn elan. Sporting Alken eindigde in 1984 helemaal bovenin met evenveel punten als AS Eupen. Eupen had echter een wedstrijd meer gewonnen, pakte zo de titel en de promotie. Alken miste de kans om door te stoten naar Derde Klasse. Het seizoen nadien kon men deze prestatie echter niet herhalen, integendeel, men eindigde als allerlaatste. Alken haalde amper zes punten uit 30 wedstrijden en zakte weer weg naar de provinciale reeksen.
In 1995 ging de club een fusie aan met VK Waterkant. De fusieclub werd Koninklijke Waterkant Sporting Alken genoemd, en speelde verder met stamnummer 3916 in roodzwarte kleuren. Maar ook na de fusie bleef men echter in de onderste provinciale afdelingen hangen. In 1998 zakte men zelfs naar Vierde Provinciale, het allerlaagste niveau. In 2000 eindigde men ook daar als allerlaatste na amper 2 zeges en 7 gelijke spelen. Het seizoen nadien was nog erger: Alken sloot 2000-’01 af met amper 1 zege en 1 gelijkspel in 30 wedstrijden met 133 tegendoelpunten en een doelpuntensaldo van -105. KWSA kon zich daarna herpakken, en keerde een paar jaar later ook terug naar Tweede Provinciale.

In 2017 fuseerde de club met Voetbal Club Terkoest Alken en Eendracht Sint Joris Alken tot KFC Alken.

Bron: Toth

Foto: KWS Alken