Net voor de Eerste Wereldoorlog, in 1913, speelde de eerste Aarschotse voetbalploeg FC Olympia, op een veld aan de Ossenbrug, hun allereerste wedstrijd tegen Standard Club Diest. In datzelfde jaar verhuisde de club naar een terrein op de hoek van de Fabriekstraat en de Lange Steenweg. Na W.O.I werd er een nieuwe club opgericht, Aarschotse FC, en men besliste om een match tussen de twee teams te organiseren. De verliezende club zou ontbonden worden en de spelers de winnende club vervoegen. Op 9 november 1919 werd dit duel door FC Olympia gewonnen met 3-2 wat meteen het einde betekende van Aarschotse FC.

De versterkte club, met zwart-witte kleuren, bood zich in 1924 aan bij de KBVB en 2 jaar later kreeg men stamnummer 441. De eerste officiële wedstrijd werd op 21 april 1924 tegen Hooger Op Leuven gespeeld op een terrein achter het slachthuis. Vanaf het einde van 1925 werden de thuismatchen afgewerkt op een nieuw voetbalveld langsheen de Langdorpse Steenweg. Na de Tweede Wereldoorlog bereikte de club voor het eerst de nationale reeksen. Aarschot Sport eindigde meteen derde in zijn reeks in Bevordering (in die tijd de Derde Klasse). In 1951 werd deze Koninklijk en wijzigde zijn naam in Koninklijke Vereniging Aarschot Sport. In 1952 werden in België de competities hervormd en er werd een vierde nationale niveau gecreëerd, dat voortaan de Bevorderingsreeksen zou vormen, en het aantal clubs in de hoogste drie klassen werd verminderd. Aarschot eindigde dat jaar weliswaar als twaalfde in zijn reeks, maar moest wegens de inkrimping zo toch een niveau zakken. De club bleef de volgende seizoenen in Bevordering, al was dit nu de Vierde Klasse. In 1956 eindigde Aarschot op een tweede plaats, weliswaar op 9 punten van reekswinnaar FC Diest. In 1957 pakte Aarschot uiteindelijk wel de titel en promoveerde zo naar Derde Klasse. KVAS had het echter moeilijk in Derde, en eindigde verscheidene seizoenen na elkaar net boven de degradatieplaatsen. In 1962 werd Aarschot uiteindelijk toch laatste en zakte opnieuw naar Vierde Klasse. Ook daar bleef het moeilijk voor de club, en na amper één seizoen strandde men ook daar als op twee na laatste op een degradatieplaats. Na 18 seizoenen onafgebroken nationaal voetbal zakte Aarschot Sport zo weer naar de Brabantse provinciale afdelingen, waar men de volgende decennia bleef spelen.

In 1983 fusioneerde de club met Ourodenberg Sport (opgericht in 1942 met stamnummer 3587) tot Koninklijke Verbroedering Ourodenberg-Aarschot (KVO Aarschot) en speelde verder in Eerste Provinciale met stamnummer 441.

Bron: LimoWreck, 100 jaar KBVB clubvoetbal in het Hageland, Martin Simons

Foto’s: 100 jaar KBVB in het Hageland, Martin Simons       

In 1919 als FC Olympia

 

Aarschot Sport tijdens de Tweede Wereldoorlg

De kampioensploeg in het seizoen 1956-’57

 

Seizoen 1969-’70 (2de Provinciale)