Op 10 augustus 1927 sloot Voetbalvereeniging Volharden Aalst zich aan bij de KBVB waar men stamnummer 1036 kreeg. Deze Oost-Vlaamse club met groen-zwarte kleuren speelden hun eerste wedstrijden op een weide langs de Sint-Annalaan. Een paar jaar later verhuisde men naar een stuk grond op het einde van de Asserendries waar hun terrein werd afgebakend door diepe grachten. Op 15 oktober 1941 werd deze club opgedoekt.

Een kleine vier jaar later, op 18 februari 1945, werd deze club heropgericht. Nu onder de naam Voetbal Ontspanning Volharden Aalst, met dezelfde groen-zwarte kleuren, maar nu met stamnummer 4262. V.O.V. startte het seizoen 1946-’47 op een plein gelegen aan het kruispunt van de Lindestraat en de Ledebaan. In dit eerste jaar werd er meteen kampioen gespeeld, zonder één verloren wedstrijd, en promoveerde naar Tweede Provinciale. Het volgende seizoen verhuisde men naar een veld gelegen tussen de Boudewijnlaan en de Biekorfstraat. In het voetbaljaar 1948-’49, na een degradatie ten gevolge van een abnormaal hoog aantal kwetsuren in het vorige seizoen, eindigde Volharden samen met Scela Zele op de eerste plaats. Een testmatch, dat plaats vond op een neutraal terrein in Gent, moest beslissen over promotie. Na verlengingen was het 1-1, zodat een week later een tweede wedstrijd moest beslissen wie over mocht. Het was Aalst dat met 3-2 won en terug naar Tweede Provinciale promoveerde.  In de jaren 50 en 60 gebruikte de club de benaming Sporting Club Volharden, wat onofficieel was. 

Na het seizoen 1966-’67, op 1 juli, ging V.O.V. Aalst een fusie aan met Ontspanningsclub Adelaars, een andere Aalsterse club, met stamnummer 4175. De fusieclub ging Sportkring Aalst heten en speelde verder met stamnummer 4262 van Volharden in oranje-groene kleuren.

Bron: Oilsjtgoistad, Lexicon der Clubs

Foto: De Gazet van Aalst   

   

Volharden Aalst in 1956