Djamel Zidane werd in de Algerijnse hoofdstad Algiers geboren op 28 april 1955 en debuteerde op jonge leeftijd bij USM Alger, waarmee hij de Beker van Algerije won. Al snel werd de jonge aanvaller, die ook gebruikt werd als spelverdeler, opgemerkt. Dankzij zijn inzicht, techniek, snelheid en grote kracht in zijn linkerbeen won de tweebenige Zidane een prijs voor beste jonge Algerijnse voetballer. Vanaf de kadetten tot de senioren speelde Zidane voor alle nationale elftallen van zijn land. Ondanks er een regel gold dat Algerijnse spelers vanaf hun 28ste jaar pas mochten vertrekken naar het buitenland, was hij één van de zeldzame uitzonderingen die op 21-jarige leeftijd naar Europa mocht vertrekken om daar een professionele carrière te beginnen.

In 1977 ging Zidane naar KFC Eeklo, een jaar later naar Sint-Niklase SK. Van 1980 tot 1984 kwam Djamel bij KV Kortrijk terecht, waar hij geprezen werd tot beste buitenlandse speler van de Eerste Klasse. Hij scoorde in 4 seizoenen 35 keer. Nadien voetbalde hij tot 1987 bij Thor Waterschei. Tijdens zijn Belgische periode speelde hij ook twee WK’s, in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico, waar Algerije tweemaal strandde in de eerste ronde. Toch maakte hij één doelpunt, uit een vrije trap tegen Noord-Ierland. In totaal kwam Djamel Zidane 29 keer uit voor Algerije waarin hij 9 doelpunten maakte.

Wegens gezondheidsproblemen keerde hij na 15 jaar terug naar Algerije, waar hij, nadat hij goed hersteld was, een voetbalschool oprichtte.

Op 12 juli 2006 haalde Djamel Zidane de media. Hij keurde de woorden van voetballer Marco Materazzi af, die tijdens de WK-finale Italië-Frankrijk van 2006 in Duitsland, Zinédine Zidane had uitgemaakt voor “vieze terrorist” en tevens diens familie had beledigd. “Schandalig! Terrorisme heeft niets te zoeken in de voetballerij, er zijn dingen waar je niet over praat, en daar valt iemands familie ook onder.” aldus Djamel Zidane.

Djamel is voor zover bekend geen familie van de Franse voetballer Zinédine.

Bron: Fabio Dekker

Foto’s: Panini Football 85