Branko Strupar werd in het voormalige Joegoslavische Zagreb geboren op 9 februari 1970.

In 1989 brak deze aanvaller als 18-jarige aanvaller door bij Tweedeklasser NK Spansko waar hij in geen tijd één van de smaakmakers werd, hetgeen hem in die buurt heel populair maakte. Midden jaren 90 werd hij ontdekt door KRC Genk. De Limburgse club haalde hem in 1994 naar België. Genk speelde toen in de Tweede Klasse en haalde dat jaar de eindronde. Een jaar later speelde Genk onder leiding van trainer Aimé Antheunis kampioen. Zo dwongen Strupar en zijn ploegmaats de promotie naar Eerste Klasse af. Op het hoogste niveau draaide Genk gemakkelijk mee, vooral door het efficiënte spitsenduo dat Strupar met de Guinees Souleymane Oulare vormde. Het duo kreeg in die dagen de bijnaam “Strulare”. In 1998 werd hij topschutter met 22 doelpunten en veroverde hij met Genk de Beker van België. Het leverde hem enkele maanden later de Gouden Schoen op. Later dat seizoen won hij met Genk ook de landstitel. Het was de eerste keer dat de Limburgse club kampioen werd in de hoogste voetbalklasse. In vijf seizoenen scoorde hij maar liefst 106 keer uit 168 wedstrijden voor Racing Genk.

In december 1999 vertrok Strupar naar het buitenland. Hij tekende een contract bij de Engelse eersteklasser Derby County. In zijn eerste seizoen in de Premier League slaagde Strupar erin om de degradatie te vermijden. Toch haalde de Kroatische Belg nooit een hoog niveau in Engeland. Heel wat blessures en heimwee deden hem naar een andere club verlangen. In 2002 zakte Derby County. Strupar degradeerde mee en kreeg in de zomer van 2003 een vrije transfer. Hij besloot terug te keren naar zijn thuisland Kroatië. De toen 33-jarige aanvaller belandde bij de landskampioen Dinamo Zagreb, waar hij opnieuw floreerde. Strupar speelde er in totaal nog één seizoen alvorens een punt te zetten achter zijn loopbaan als voetballer.

Branko Strupar liet zich eind jaren 90 naturaliseren tot Belg. Door zijn goede prestaties bij Genk werd hij in 1999 gevraagd om voor de Rode Duivels te spelen. Hij maakte zijn debuut onder leiding van bondscoach George Leekens in augustus dat jaar, toen hij in de rust inviel voor Sandy Martens in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Finland (4-3). Kort daarop, in de “Derby der Lage Landen” tegen Nederland, scoorde hij tweemaal in de wedstrijd die eindigde op 5-5. In 2000 nam hij deel aan het E.K. in België en Nederland. Twee jaar later was hij ook aanwezig op het W.K. in Japan en Zuid-Korea. Tussen 1999 en 2002 speelde Strupar 17 wedstrijden voor de nationale ploeg en maakte daarin 5 doelpunten.

Bron: Niels AWB

Foto: Panini Football 98

Video: YouTube

    

     

Interview in 2010