Graeme Wayne Rutjes, die geboren werd in het Australische Sydney op 26 maart 1960, kwam op jonge leeftijd terecht bij Excelsior Rotterdam waar hij in 1980 mocht debuteren. Uiteindelijk bleef Rutjes vijf seizoenen bij Excelsior.
In 1985 trok hij naar België om er bij KV Mechelen te gaan voetballen. Met Mechelen won hij in 1988 de Beker der Bekerwinnaars, de Europese Supercup en werd hij een seizoen later landskampioen. In 1990 kwam hij terecht bij RSC Anderlecht waar hij zijn trainer van bij Mechelen terugzag, de Nederlander Aad de Mos. En enkele seizoenen later ook John Bosman, Bruno Versavel, Philippe Albert en Marc Emmers (ook ex-KV Mechelen).
Met Anderlecht werd de centrale verdediger viermaal landskampioen en won hij één keer de Beker van België. In 1996 sloot hij zijn voetbalcarrière af bij paars-wit.
Rutjes, die snel de Nederlandse nationaliteit verkreeg, speelde dertien maal voor Oranje. Onder leiding van bondscoach Thijs Libregts maakte hij zijn debuut op 22 maart 1989 in de vriendschappelijke interland tegen de Sovjet-Unie (2-0). Zijn eerste en enige interlanddoelpunt volgde datzelfde jaar in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales op 11 oktober, toen hij in Wrexham de score opende voor Oranje. Nederland won het duel met 2-1.
Als een van de weinige spelers in het Nederlandse profvoetbal had Rutjes tijdens zijn voetbalcarrière ook een academische opleiding afgerond. Hij had met succes de opleiding bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gevolgd en mocht de academische titel ‘doctorandus’ dragen. Daarnaast bezat hij ook het Belgisch trainersdiploma.

Rutjes was na zijn voetbalcarrière directeur van de Goese Golfclub. In 2009 trad hij toe tot het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG). Op 23 juni 2011 werd bekendgemaakt dat hij toetrad tot de Raad van Commissarissen van Feyenoord. Hij legde deze functie neer op 10 januari 2014 om technisch directeur van NAC Breda te worden. Later werd hij statutair directeur van Golfsociëteit De Lage Vuursche nabij Den Dolder.

Bron: Hans B.

Foto: Panini Football 87