Peter Helmut Ressel, die geboren werd in het Nederlandse Krommenie op 4 december 1945, en zoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder, had aanvankelijk de Duitse nationaliteit. Hij begon te voetballen als “rechtsbuiten” bij ASV Apeldoornse Boys en werd vervolgens in 1965 opgenomen in de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles Deventer. Door bondscoach Georg Kessler werd hij in 1966 uitgenodigd voor Jong Oranje, maar omdat hij nog niet de Nederlandse nationaliteit had kon hij daar niet op ingaan.
Uiteindelijk bleef Ressel drie seizoenen bij Go Ahead en trok vervolgens naar N.E.C. uit Nijmegen. Maar na een seizoen trok Ressel al naar PSV Eindhoven. In 1970 vertrok Ressel voor twee seizoenen naar België om er bij Lierse SK te gaan voetballen.
In 1972 speelde hij voor Feyenoord, waarmee hij in 1974 Nederlands kampioen werd en de UEFA Cup won. Na drie seizoenen trok de aanvaller naar RSC Anderlecht. Daar bleef Ressel drie seizoenen en won hij de Beker van België en twee keer de Europacup II. Inmiddels was hij onder aanmoediging van bondscoach František Fadrhonc Nederlander geworden. In 1974 kwam hij drie keer uit voor het Nederlands elftal.
In 1978 verhuisde Ressel naar San Jose Earthquakes uit de Verenigde Staten. Daarna volgde nog achtereenvolgens AZ’67 uit Alkmaar (1978-1979), Chicago Sting (VS), SC Hasselt en het Nederlandse Telstar Velsen-IJmuiden (1979-1980). In het voorjaar van 1980 maakte de routinier voor de derde en laatste maal de oversteek naar de North American Soccer League bij Chicago Sting, waarna hij in de winterstop van het seizoen 1980-’81 zijn opwachting maakte bij V.V.V. uit Venlo. Daar bleef Ressel drie en een half seizoen voordat hij in 1984 stopte met voetballen.

In totaal speelde Peter Ressel bijna 600 wedstrijden in drie verschillende landen en scoorde 156 keer.

Bron: Thijs!

Foto: Voetbalsterren Eerste Divisie 70/71 (voorloper van de Panini albums)