Oleg Iachtchouk werd in Lanivtsi Raion (Oekraïne) geboren op 26 oktober 1977 en begon op 13-jarige leeftijd bij FC Karpaty Lviv te voetballen. In 1994 verliet hij die club om bij FK Nyva Ternopil te gaan spelen.
In 1996 werd hij op het EK U16 door één van de scouts van RSC Anderlecht opgemerkt. Iachtchouk kreeg de kans om de armoede die hij in Oekraïne kende, achter zich te laten en een voetballoopbaan uit te bouwen. Tot 2006 speelde de aanvaller bij RSC Anderlecht waar hij in 119 wedstrijden 31 keer kon scoren. De laatste seizoenen kreeg de Oekraïner te kampen met heel wat kwetsuren en veel concurrentie van onder andere Tomasz Radziński, Aruna Dindane en Jan Koller, waardoor Iachtchouk meestal op de bank belandde. De paarswitte club toonde dan ook weinig interesse om de blessuregevoelige spits te houden en Iachtchouk vertrok naar Griekenland bij Ergotelis FC, een bescheiden Eersteklasser uit Kreta. In 2007 kwam Iachtchouk terug naar België en tekende hij een tweejarig contract bij Cercle Brugge. Hij scoorde tijdens het seizoen 2007-’08 tien keer in de competitie en werd daarmee topscorer van Cercle, samen met Tom De Sutter en Stijn De Smet. In april 2009 tekende hij een nieuw contract tot medio 2013 bij Cercle. Na 44 doelpunten in 165 matchen vertrok hij naar Tweedeklasser KVC Westerlo. Na een half seizoen engageerde hij zich voor het project van de voetbalclub BX Brussels van Vincent Company.

In zijn loopbaan doorliep Iachtchouk alle nationale jeugdploegen maar slaagde er nooit in één cap te verwerven voor Oekraïne. 

Na zijn actieve carrière werd Oleg Iachtchouk jeugdtrainer van de U14 van RSC Anderlecht.

Bron: Spin2

Foto: Panini Football 98