Pieter Egge Huistra, die geboren werd in het Nederlandse Goënga op 18 januari 1967, begon zijn voetbalcarrière als amateur bij SC Joure en Drachtster Boys, waarbij zijn kwaliteiten al snel opvielen. Hij maakte als 17-jarige zijn debuut in het “betaald voetbal” op 5 september 1984, toen hij na zestig minuten inviel voor Anne Mulder in het competitieduel FC Groningen – FC Volendam (1-3).
Na twee seizoenen werd hij verhuurd aan BV Veendam, dat toen in de Eredivisie uitkwam. Daar viel hij zo op dat trainer Kees Rijvers hem naar FC Twente haalde. De linksbuiten werd een vaste kracht en haalde het Nederlands elftal. Een blessure kostte hem echter zijn plaats in de selectie voor het WK voetbal 1990 in Italië. In totaal speelde hij acht interlands.
Hetzelfde jaar vertrok de Fries naar Glasgow Rangers. Hij speelde vijf seizoenen voor deze club en werd ieder jaar kampioen van Schotland en won een FA-cup en twee League Cups. Huistra was onderdeel van het magische Rangers-team dat in 1992-’93 maar liefst 44 wedstrijden ongeslagen bleef in alle competities. In 1995 volgde hij Wim Jansen naar Japan. Samen werkten zij in de J-League bij Sanfrecce Hiroshima en waren twee maal verliezend bekerfinalist.
Na twee seizoenen in Japan werd hij door FC Groningen gehuurd om met succes de degradatie af te wenden. In het nieuwe seizoen 1997-’98 werd hij getransfereerd naar Lierse SK en kwalificeerde zich met de club voor de groepsfase van de Champions League. Ook werd de Super cup en de Belgische Bekerfinale gewonnen. Na twee jaar kreeg hij een zware blessure aan zijn achillespees. In zijn laatste jaar bij Lierse kwam hij door deze blessure niet meer aan spelen toe en moest een einde maken aan zijn actieve voetbal carrière.

Huistra werd na zijn spelersloopbaan door de KNVB aangesteld als assistent-trainer van het Nederlands elftal U17 en vervolgens uitgezonden om assistent te worden van Arie van der Zouwen bij het nationale team van Hong Kong. Nadien werd hij jeugdtrainer bij FC Groningen U19 van 2001 tot 2005. Van 2005 tot 2008 ging hij aan de slag als assistent-trainer bij Vitesse, waar hij onder andere samenwerkte met Aad de Mos. In 2009 werd hij door Marco van Basten opgenomen in de trainersstaf als assistent-coach AFC Ajax. Na het vertrek van Van Basten werd hij, in het seizoen 2009-’10 aangesteld als coach van Jong Ajax.
Voor het seizoen 2010-’11 werd Huistra hoofdtrainer van FC Groningen. In mei 2012 werd hij ontslagen. Vanaf het seizoen 2012-’13 werd hij hoofdcoach van De Graafschap dat net was gedegradeerd naar de Jupiler League (Tweede Klasse). In zijn tweede seizoen bij De Graafschap raakte hij in conflict met een klein deel van de supporters en op 24 december 2013 werd Huistra ontslagen.
In december 2014 werd hij technisch directeur van de Indonesische voetbalbond. Dit combineerde hij in mei 2015 met de functie van interim-bondscoach. Vanaf juni werd Indonesië echter geschorst door de FIFA wegens politieke inmenging en mag het land geen internationale wedstrijden meer spelen. In december 2015 wordt door de blijvende schorsing van de FIFA zijn contract ontbonden.
Eind 2015 vertrekt Huistra naar Japan waar hij als hoofdtrainer en adviseur leiding gaf aan het opstarten van een geheel nieuwe voetbalclub, Iwaki FC.
Na een korte periode als adviseur bij AS Trencin vertrekt Huistra in de zomer van 2017 samen met Shota Arveladze naar Uzbekistan om de topclub Pakhtakor te leiden. De club kwalificeerde zich voor de Asian Champions League.

Bron: Maarten1963

Foto: Panini Football 98