Horst Hrubesch werd geboren in het Duitse Hamm op 17 april 1951.

Hrubesch was een laatbloeier en kwam in 1975 op 24-jarige leeftijd als amateur bij Rot-Weiss Essen, die op dat moment in de Bundesliga speelde, terecht. Hij speelde er 48 wedstrijden en maakte in totaal 38 doelpunten. Na de degradatie naar de 2.Bundesliga in 1977 bleef Hrubesch er nog één seizoen voetballen en scoorde 41 keer voor de club.

Zowel Hamburger SV als Eintracht Frankfurt was zeer in hem geïnteresseerd en het was de voetbalclub uit Hamburg die hem aantrok. De aanvaller speelde er in totaal vijf seizoenen onder de trainers Branko Zebec en Ernst Happel en vormde er een klasseploeg met onder andere doelman Uli Stein, Kevin Keegan, Felix Magath en Manfred Kaltz. Deze laatste was de flankspeler die de voorzetten door middel van kromme ballen (de zogenaamde “Bananenflanke) aan Hrubesch gaf. In 159 wedstrijden voor Hamburg scoorde Horst 97 maal en werd met deze club driemaal Duits kampioen, verloor de finale van de UEFA Cup 1981-’82 tegen IFK Göteborg en won de finale van de Europacup I 1982-’83 tegen Juventus Turijn. In het seizoen 1981-’82 was Hrubesch topschutter in de Bundesliga met 27 doelpunten.

In de periode dat Hrubesch bij Hamburg speelde werd hij voor de eerste keer opgeroepen voor het Duits voetbalelftal als vervanger van Klaus Fischer die zijn been gebroken had. Met de Mannschaft deed Hrubesch mee aan het EK 1980 in Italië en werd Europees kampioen na 2-1 winst in de finalewedstrijd tegen België. Hrubesch scoorde beide Duitse doelpunten.

In 1982 speelde Hrubesch mee in het WK in Spanje maar verloor de finale tegen Italië met 3-1. Dit was de laatste wedstrijd van Hrubesch voor het nationale voetbalelftal. Hij speelde in totaal 21 wedstrijden voor Duitsland waarin hij zesmaal scoorde.

In 1983 ging Hrubesch naar de Standard Luik die net landskampioen geworden was. In het eerste seizoen speelde hij 32 wedstrijden en scoorde hij vijftienmaal maar in het tweede seizoen speelde hij door blessurelast slechts 20 wedstrijden en scoorde hij achtmaal.

In 1985 keerde hij terug naar Duitsland en ging nog één seizoen aan de slag bij Borussia Dortmund. Door aanhoudende kwetsuren speelde Hrubesch er slechts 17 wedstrijden en scoorde daarbij maar twee keer. Daarna zette hij een punt achter zijn voetbalcarrière op het hoogste niveau. Zijn bijnaam was “Das Kopfball-Ungeheuer” (het kopbalmonster).

In 1986 werd hij trainer bij Rot-Weiss Essen en eindigde als tiende in de 2. Bundesliga. Daarna was hij coach bij VfL Wolfsburg, het Oostenrijkse FC Swarovski Tirol, Hansa Rostock, Dynamo Dresden, Austria Wenen en het Turkse Samsunspor.

Vanaf 2000 ging Hrubesch voor de Duiste Voetbalbond werken. Bij het EK 2000 in België en Nederland was hij assistent van bondscoach Erich Ribbeck en nadien werd Hrubesch de coach van de jeugdelftallen. Bij het EK 2008 voor min19-jarigen in Tsjechië werd hij met Duitsland Europees kampioen tegen Italië na winst met 3-1. Bij het EK 2009 voor min21-jarigen in Zweden werd hij met Duitsland eveneens Europees kampioen tegen Engeland na winst met 4-0.

Bron: Sonuwe

Foto’s: Panini Football 83