Robertus “Bob” Hoogenboom werd in Amsterdam geboren op 6 mei 1949.

Bob, bijgenaamd Bouke begon met voetballen bij de Amsterdamse amateurclub De Spartaan. In 1967 stapte de jonge doelman over naar de jeugdopleiding van het grote Ajax.

Begin de jaren zeventig maakte hij deel uit van de A-kern van Ajax, op dat ogenblik een topclub in Europa. Maar veel speelkansen leverde hem dat niet op. Als doelman stond hij immers in de schaduw van Heinz Stuy. In 1973 werd hij voor een jaar uitgeleend aan zijn ex-club De Spartaan.

In 1974 verhuisde de 25-jarige doelman naar KSC Lokeren, dat net naar de hoogste afdeling was gepromoveerd. Lokeren betaalde aan Ajax zo’n 3.000 gulden (€1.300) voor zijn transfer. Hoogenboom werd onder coach Ladislav Novak meteen een vaste waarde, en zou dat blijven tot het seizoen 1987-’88. Hoogenboom maakte alle successen van de Waaslanders in de jaren 70 en 80 mee en had een belangrijk aandeel in de sportieve opmars van de club. In 1981 werd Lokeren vicekampioen en verloor het de bekerfinale. Hoogenboom nam met Lokeren ook vijf keer deel aan de UEFA Cup. In het seizoen 1980-’81 bereikten de Waaslanders de kwartfinale, waarin ze werden uitgeschakeld door AZ’67 uit het Nederlandse Alkmaar. In 14 seizoenen speelde Bob 449 competitiewedstrijden voor Lokeren. 

In 1988 zette Hoogenboom, die in de buurt van het Daknamstadion ook een café uitbaatte, een stap terug. Hij voetbalde nadien nog een seizoen voor Racing Heirnis Gent in de Vierde Klasse.

Na zijn carrière baatte hij ook een dancing uit in Lokeren.

Bron: Zotteteen1

Foto’s: Panini Footbal 76 (Steven Cornelis)

Video: YouTube