Deze Nederlandse Fries, geboren als Uilke Piebe Hoekema op 28 januari 1949 in Leeuwarden, begon in het betaald voetbal bij Go Ahead Eagles. Daarna kwam hij uit voor SC Cambuur, PSV, De Graafschap, FC Den Haag en FC Wageningen. Tussen 1974 en 1976 speelde “Oeki” 80 wedstrijden voor SK LIerse waar hij 16 maal scoorde. Hij debuteerde op 17 augustus 1974 op het veld van FC Diest (0-2 winst). Verder speelde Hoekema met Lierse de bekerfinale tegen RSC Anderlecht in 1976 (4-0 verlies). 

In zijn tijd bij PSV kwam hij éénmaal uit voor het Nederlands elftal, op 17 november 1971 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Hij tekende in dat duel voor één van de acht Nederlandse goals. Hoekema speelde vooral op rechts in de aanval.

Oeki Hoekema was een principieel profvoetballer: hij had in zijn contract een bepaling op laten nemen dat hij niet tegen teams uit dictatoriaal geregeerde landen wilde spelen. “Een nieuw contract zal ik niet tekenen als er geen uitzonderingsclausule in voorkomt. Ik heb een principiële opvatting en die is voor geld niet te koop”, aldus Hoekema. In 1978, toen het Nederlands Elftal zich opmaakte voor het WK  in het Argentinië van dictator Jorge Videla, organiseerde hij een handtekeningenactie tegen Nederlandse deelname, maar zonder succes.

Hij beëindigde zijn voetbalcarrière in 1981 en werd importeur van houten woningen en hoekkoelkasten uit Noorwegen. In 2002 was hij korte tijd teammanager bij SC Cambuur, maar hij kon deze functie niet met zijn werk combineren. 

Bron: Maarten 1963 & Lierse SK

Foto: Panini Football 75