Johannes “Han” Grijzenhout werd in Amsterdam geboren op 22 december 1932 en voetbalde voor een korte tijd bij Door Wilskracht Sterk Amsterdam.

Reeds in 1965 werd hij coach en was zes jaar lang assistent van Ajax-trainer Rinus Michels voor hij als hoofdtrainer in 1972 debuteerde bij Cercle Brugge. Hij werkte in zijn beginjaren mee aan de sportieve professionalisering en modernisering van Cercle Brugge. Zijn vriendschap met Michels bezorgde Cercle Brugge een onvergetelijk moment toen Cercle door FC Barcelona (getraind door Michels) werd uitgenodigd om als tegenstander te fungeren voor de debuutwedstrijd van Johan Cruijff in een uitverkocht Camp Nou.
In 1977 trok hij naar KSC Lokeren. Daar werd hij echter ontslagen, waarna hij terugkeerde naar Cercle. Met groenzwart werd hij meteen kampioen in Tweede klasse, waarna hij naar de buren van Club Brugge vertrok. Club was op de dool na het vertrek van Ernst Happel, maar Grijzenhout wist het tij te keren en de club in 1980 naar zijn zesde landstitel te loodsen. Een slechte competitiestart het seizoen erop leidde echter zijn ontslag in. Later zou hij ook nog KAA Gent (2x), KV Oostende, Thor Waterschei, KV Kortrijk, Eendracht Aalst en KFC Tielen coachen. Hij zou ook nog tweemaal terugkeren naar Cercle. Verspreid over vier periodes zou hij zo gedurende tien jaar groenzwart hebben geleid.

In 1995 sloot hij zijn trainerschap op behoorlijk niveau af bij Derdeklasser KSK Roeselare.

Bron: TAFKAS

Foto: Panini Football 1973-’74, Steven Cornelis