Johnny Dusbaba werd geboren op 14 maart 1956 in het Nederlandse Den Haag.

Hij was de zoon van een kermisklant. Reeds op jonge leeftijd liet hij school links liggen en zette hij alles in op zijn voetbalcarrière. Hij doorliep de jeugdopleiding van FC Den Haag en maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerst elftal. 

Hoewel Dusbaba niet bekend stond als een natuurtalent, maakte hij indruk op Ajax. De Amsterdammers namen de bikkelharde verdediger in 1974 over van FC Den Haag. Onder zowel Hans Kraay Senior als Rinus Michels was Johnny een vaste waarde, maar won hij geen prijzen. Pas toen Tomislav Ivic in 1976 trainer werd, pakte Dusbaba zijn eerste titel met Ajax.

In 1977 belandde Dusbaba bij het RSC Anderlecht van trainer Raymond Goethals. In zijn eerste seizoen veroverde Dusbaba meteen de Europacup II. De verdediger schopte het in die periode ook tot het Nederlands elftal. Toen Ivić in 1980 in Anderlecht neerstreek, kwam hij steeds minder aan spelen toe. In 1981 werd hij wel voor het eerst kampioen in België. Dusbaba speelde 117 wedstrijden voor Anderlecht, waar hij eenmaal kon scoren.

Na vier seizoenen in Brussel trok de struise verdediger naar concurrent Standard Luik. Dusbaba werd met Standard voor de tweede keer op rij kampioen. Op de laatste speeldag verzekerde Standard zich van de titel door te winnen van Thor Waterschei. Enkele dagen later verloren de Rouches in de finale van de Europacup II van FC Barcelona. Dusbaba kwam in zowel de finale als de titelwedstrijd niet in actie voor de Rouches.

In 1982 keerde Dusbaba terug naar Nederland. Hij sloot zich aan bij NAC Breda, waar de zwaarlijvige verdediger ook geen titularis was. De club zakte een jaar na zijn transfer terug naar de Eerste Divisie. Johnny, die inmiddels meer dan 100 kg woog, mocht na twee jaar opkrassen. Hij trok naar St.Niklase SK met wie hij eveneens na een jaar naar Tweede Klasse degradeerde. Op 30-jarige leeftijd zette hij een punt achter zijn spelerscarrière. 

Naast zijn voetbalcarrière was ook de handelsgeest van Dusbaba bekend. Als jonge speler van Ajax handelde hij al vanuit de kofferbak van zijn auto. Bij RSC Anderlecht had hij zelfs het materiaalhok omgebouwd tot een zaak, waar hij naar eigen zeggen zeventigduizend oude Belgische frank per week omzette aan leren jassen, televisies en videorecorders. Na zijn loopbaan als voetballer opende hij in België zijn eigen kledingzaak.

Bron: Quichot

Foto: Panini Football 78 

Video: YouTube