Joannes “Hans” Croon werd geboren in Malang (Nederlands-Indië) op 25 mei 1936.

Croon voetbalde tot 1954 voor de Rotterdamse club Xerxes en kort voor Racing Club Heemstede. Zijn carrière werd afgebroken door een ernstige blessure.

Hij doorliep het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) in Overveen en ging in 1955 studeren aan de Deutsche Sporthochschule in Keulen.  Daarna trainde hij in Nederland een drietal Haarlemse amateurvoetbalclubs  voor hij in het profvoetbal ging coachen.

Croon was op zijn 21ste al actief als coach van DWS Amsterdam. Later trainde hij Schiedamse VV , HVC Amersfoort, FC Volendam, KSV Waregem, FC Beringen, Lierse SK, RSC Anderlecht, NEC uit Nijmegen en FC VVV uit Venlo.

Met Anderlecht won hij in 1976 de Europa Cup II, door winst in de finale op West Ham United.

Croon werd halverwege het seizoen 1978-’79 ontslagen bij FC VVV. Later, in 1995, werd hij beschuldigd dat hij destijds spelers van de Venlose club zou hebben aangezet tot dopinggebruik. Nadat hij in 1983 bij Lierse SK werd ontslagen, trad hij toe tot de Bhagwan-beweging en wijzigde hij zijn naam in Shunyam Avyakul.

Hans Croon overleed op 48-jarige leeftijd, op 5 februari 1985, in een ziekenhuis in Rotterdam aan de gevolgen van een auto-ongeval in de buurt van zijn woonplaats Arnemuiden.

Bron: GeeJee

Foto: Panini 1973-’74, Steven Cornelis