Carmel Busuttil werd in Rabat, op het eiland Malta, geboren op 29 februari 1964.

Hij begon zijn carrière bij Rabat Ajax als middenvelder waar Carmel van 1979 tot 1987 speelde en er 47 keer scoorde in 106 matchen. Hij won met dit team twee landstitels. Na zijn passage bij AS Verbania verhuisde hij naar KRC Genk waar “Busi” een publiekslieveling werd. In een periode waarin het de club niet voor de wind ging, was Busuttil één van de weinige lichtpuntjes. Van 1988 tot 1994 maakte hij voor Genk 45 doelpunten in 166 wedstrijden en werd hij clubtopschutter in drie van de zes seizoenen die hij bij Racing doorbracht. Zijn laatste seizoen eindigde echter in mineur, toen de club in 1994 de degradatie naar Tweede Klasse niet kon vermijden.

Busuttil keerde terug naar Malta maar bleef een icoon in Limburg. Zo hingen er de eerste maanden van het volgende seizoen nog spandoeken die de terugkeer van de kleine tovenaar eisten. Na zijn vertrek in Genk speelde Busuttil nog voor het Maltese Sliema Wanderers.

Busuttil werd 113 maal geselecteerd voor de Maltese nationale ploeg en scoorde 23 keer voor zijn vaderland. Hij maakte zijn debuut op 5 juni 1982 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ijsland (2-1) in Messina. Carmel Busuttil maakte op 16 februari 1994 de winnende goal tijdens de vriendschappelijke interland tussen Malta en de Rode Duivels (1-0). Na afloop keerde hij met hetzelfde vliegtuig als de Belgen terug naar zijn club Racing Genk. 

Na zijn actieve carrière, in 2002, werd hij coach van een aantal gerespecteerde privéscholen, waaronder St. Michael’s Foundation for Education. Vervolgens startte hij zijn eigen jeugdacademie, “The Buzu Football School”. In november 2003 werd hij verkozen tot de beste Maltese voetballer van de laatste vijftig jaar. Na de Maltese Club Pietà Hotspurs FC te hebben getraind werd hij in de zomer van 2009 aangesteld als assistent van zijn oud-ploeggenoot John Buttigieg, die bondscoach werd van Malta.

Bron: Van Beem

Foto’s: Panini Football 91

Video: YouTube

Doelpunt van Busuttil op 16 februari 1994 vriendschappelijk tegen België (1-0)