Deze voormalige Joegoslavische verdediger, geboren op 12 oktober 1947 in Mačvanska Mitrovica, begon te voetballen bij Radnicki Belgrado, later bij de jeugd van Partizan Belgrado waar hij van 1967 tot 1974 in het eerste elftal speelde. Na 348 wedstrijden in zeven seizoenen werd hij getransfereerd naar het Griekse Panathinaikos Athene waar hij tot maart 1975 bleef. Nog voor het einde van seizoen 1974-’75 trok hij naar Nederland bij NAC Breda, waar hij werd uitgespeeld als “voorstopper”. Budisic speelde in totaal 134 matchen bij NAC en scoorde vier doelpunten in vier seizoenen. De ex-Joegoslaaf betekende veel voor Breda, want samen met zijn ploeggenoten maakte hij in die jaren van de degradatiekandidaat een gewaardeerde middenmoter. De laatste twee jaar van zijn actieve loopbaan kwam hij naar het Limburgse FC Beringen waar hij twee keer kon scoren in 27 wedstrijden.

Hij volgde nadien bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond diverse trainersopleidingen. Zijn einddiploma behaalde Budisic in zijn thuisland. Hij trainde jeugdteams bij Feijenoord en FC Dordrecht. Daarnaast had hij een Joegoslavisch restaurant in Breda waar hij als kok werkzaam was. Na zijn scheiding ging het restaurant failliet. Hij ging terug naar Belgrado waar hij zijn nieuwe vrouw leerde kennen met wie hij in Rotterdam ging wonen.

In 2003 vertrok hij definitief uit Nederland om weer in zijn geboorteland te gaan wonen in het dorpje Lacarac. In 2007 richtte hij samen met een neef de voetbalschool “AJAX ” op in Sremska Mitrovica. Hier trainde hij drie maal in de week de jeugd en coachte hij FK AJAX, het lokale voetbalclubje.

Nog in 2007 werd hij door het Nederlandse blad Sportweek uitgeroepen tot beste buitenlander ooit bij NAC. Sportweek heeft hem tevens opgenomen in het sterrenelftal van beste buitenlanders in de Eredivisie.

Bron: Poljubac, Tempo21

Foto: Panini Football 80