Cornelis “Cor” Brom (geboren op 27 augustus 1932 in Amsterdam) speelde in de jaren vijftig en zestig voor VV Amsterdam, De Zwarte Schapen Almere, BVC Amsterdam, Limburgia Brunssum, Stormvogels IJmuiden, Velserbroek SV en Telstar Velsen-IJmuiden.

In 1966 werd hij assistent-trainer onder Rinus Michels bij Ajax. Drie jaar later werd hij hoofdtrainer van Vitesse. In 1972 tekende hij een contract bij Fortuna Sittard, dat in januari 1976 ontbonden werd. Vervolgens werd Brom in het seizoen 1976-’77 trainer van Sparta Rotterdam, waarmee hij goede resultaten haalde. In het seizoen 1977-’78 werd zijn team vijfde in de Eredivisie en werd de halve finale van de KNVB-Beker bereikt. Deze resultaten leidden ertoe dat hij in februari 1978 een contract tekende voor drie jaar bij Ajax. Als hoofdtrainer was hij de opvolger van Tomislav Ivić. Met Ajax won Cor Brom in het seizoen 1978-’79 de titel met drie punten voorsprong op Feyenoord en won de KNVB-Beker. In de UEFA-Cup werd Ajax in de derde ronde nipt uitgeschakeld door Honvéd Budapest. De verstandhouding tussen Brom en Ajax-voorzitter Ton Harmsen was ondanks de zeer goede resultaten ronduit slecht. In september 1979 ontstond opnieuw onrust rond de positie van Brom nadat deze onderhands 5000 Nederlandse Gulden, een paard en een half varken zou hebben ontvangen van verschillende amateurclubs na afloop van oefenwedstrijden. Doelman Piet Schrijvers uitte tegelijkertijd in de media kritiek op de trainerscapaciteiten van Brom. Op 8 september 1979 werd hij door het bestuur van Ajax ontslagen en opgevolgd door Leo Beenhakker. Volgens voorzitter Harmsen was Brom zich niet bewust van zijn zwakheden.
Een week na zijn ontslag tekende Brom bij THOR Waterschei waarmee hij in zijn eerste seizoen de Beker van België won door in de finale KSK Beveren te verslaan (2-1). In maart 1981 verruilde hij de Limburgse club voor het Brusselse RWD Molenbeek. In november 1982 keerde hij terug naar Nederland en werd hij coach van PEC Zwolle, waar hij opmerkelijk genoeg werd herenigd met Piet Schrijvers. In december 1983 kwam hij in het nieuws toen hij door de KNVB voor zeven wedstrijden werd geschorst wegens het beledigen van scheidsrechter Jan Keizer. In mei 1984 werd hij ontslagen nadat hij zich denigrerend had uitgelaten over de spelers van Zwolle. Brom vertrok naar het Oostenrijkse FC Wacker Innsbruck waar hij in april 1985 de laan uitvloog toen hij scheldgezangen van het publiek beantwoordde met obscene gebaren. Vervolgens tekende hij bij MVV uit Maastricht. Hij moest echter tijdens het seizoen 1985-’86 afhaken door gezondheidsproblemen. Hij bleef betrokken bij het voetbal, onder andere in de jaren negentig als elftalbegeleider bij de jeugd van Fortuna Sittard.

Cor Brom overleed op 76-jarige leeftijd, op 29 oktober 2008, in een ziekenhuis in Amsterdam aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson, waar hij reeds twintig jaar aan leed. Hij zat sinds 2002 wegens de ziekte in een rolstoel. Hij woonde de laatste jaren van zijn leven in een bejaardenhuis in Valkenburg.

Bron: ChAoZ, Jacob H.

Foto: Panini Football 80