Stanley Bish werd geboren in de Indonesische hoofdstad Jakarta op 24 mei 1951 maar kwam al snel met zijn ouders naar Nederland waar hij begon te voetballen bij de amateurs van Megacles Weert en Wilhelmina ’08 Weert. Bish werd daar ontdekt door PSV en maakte in 1967 op de leeftijd van 16 jaar en 102 dagen zijn debuut voor de Eindhovenaren in de Eredivisie. Mede door een beenbreuk blijft een definitieve doorbraak bij PSV uit, waarna de aanvaller in 1969 naar DWS Amsterdam trok. Ook daar lukte het hem niet om door te breken zodat hij na één seizoen ging spelen voor NAC Breda waar hij wel een vaste plek afdwong. In drie seizoenen scoorde hij 23 keer voor NAC in de Eredivisie. In 1973 veroverde hij bovendien de KNVB-Beker met de Bredanaars dankzij een 2-0 zege op N.E.C. uit Nijmegen. Hierna stapte Bish over naar Roda JC uit Kerkrade dat net was gepromoveerd naar de Eredivisie. Na twee goede seizoenen bij Roda (24 goals in 64 wedstrijden) koos hij voor een lucratieve transfervrije overgang naar Berchem Sport. Na een sportief weinig succesvol jaar (slechts 4 doelpunten in 19 matchen) in de Eerste Klasse keerde Bish in 1976 terug naar Nederland waar hij voor FC Wageningen ging spelen in de Eerste Divisie. De aanvaller bleef tot halverwege het seizoen 1978-’79 op de Wageningse Berg, waarna V.V. Venlo hem contacteerde om de club te helpen van degradatie uit de Eredivisie.
Ondanks zes treffers van Bish lukte dat niet en degradeerde hij met Venlo naar de Eerste Divisie waar hij nog twee seizoenen bleef. Na het seizoen 1980-’81 stopte Stanley Bish op 30-jarige leeftijd zijn spelerscarrière.
In totaal speelde hij 308 officiële profwedstrijden waarin hij 93 keer scoorde voor zeven clubs.

Na zijn voetballoopbaan was hij onder andere werkzaam bij de provinciale radio-omroep L1 en als sportjournalist bij de Limburgse Dagbladen. In 2012 had Bish zijn eigen bedrijf opgericht waarmee hij bedrijven op strategisch niveau adviseerde met betrekking tot online communicatie.

Bron: Agora

Foto: Panini Football 76, Steven Cornelis