Josip Weber werd geboren in het Kroatische Slavonski Brod op 16 november 1964. Hij startte zijn carrière in zijn geboortestad bij NK Marsonia in 1982 waar het grote Hajduk Split hem wegplukte in 1985. Na 25 wedstrijden en 2 doelpunten, in twee seizoenen, ging de aanvaller naar het bescheiden HNK Cibalia Vinkovci waar hij in één jaar 11 keer kon scoren in 29 matchen. In 1988 ontdekte Cercle Brugge de Kroaat en na een aanpassing van een goed half jaar was hij echter vertrokken voor een lange reeks van vele doelpunten. Hij werd zowel in 1992, 1993 als in 1994 topschutter in België met respectievelijk 26, 31 en nogmaals 31 treffers.
In 1993 scoorde hij tegen Boom FC zijn 100ste competitiedoelpunt voor Cercle. Ondertussen had Weber zich ook laten naturaliseren tot Belg. Dat kon, omdat Weber al meer dan 5 jaar in België woonde en omdat hij nog geen nationale selecties gespeeld had voor het toenmalige Joegoslavië en enkel oefenwedstrijden had gespeeld voor Kroatië.
Medio 1994 werd Weber voor een recordbedrag van om en bij de 100 miljoen Belgische Frank (zo’n 2.5 miljoen euro) getransfereerd naar RSC Anderlecht. In zijn eerste wedstrijd met Anderlecht, toevallig tegen Cercle, scoorde hij. Anderlecht verloor weliswaar, maar Weber ging er prat op dat hij nu tegen iedere Belgische ploeg in de hoogste afdeling gescoord had. Na nieuwjaar keerde het tij echter. Tijdens een wedstrijd op Germinal Ekeren schoof Weber met zijn knie tegen een doelpaal. Hij, die nog nooit langer dan 2 weken blessureleed gekend had, was direct out voor een half jaar. Na een lange revalidatie stond Weber conditioneel bijna weer op topniveau, maar opnieuw sloeg het noodlot toe. Tijdens een training bleven z’n studs steken in het draineersysteem van het oefenveld waardoor hij zijn kruisbanden volledig afscheurde. Dit betekende dat Weber opnieuw maanden moest revalideren. De spits probeerde nog wel, maar het ging niet meer en was gedwongen in 1997 te stoppen met voetballen. 

In 1992 speelde Weber drie vriendschappelijke interlands voor Kroatië. Nadat hij Belg werd speelde hij in 1994 zijn eerste officieuze wedstrijd met de Rode Duivels tegen een Zeeuws-Nederlandse selectie waar hij meteen scoorde. Hij verraste het Belgische publiek toen een oefeninterland in het Heizelstadion tegen Zambia gewonnen werd met 9-0. Weber scoorde daarbij vijfmaal en gaf nog een assist. Ook in zijn volgende wedstrijd scoorde hij. Weber werd geselecteerd voor het W.K.’94 in de Verenigde Staten, waar hij met de Rode Duivels in de groepsfase Marokko, Nederland en Saoedi-Arabië bekampte. Na een ruzie met Marc Degryse raakte de Kroatische Belg echter uit de ploeg, maar hij mocht in de tweede ronde spelen tegen Duitsland. Na een fout op hem kreeg België van scheidsrechter Röthlisberger geen strafschop en verdween uit het tornooi. Weber speelde uiteindelijk in totaal 8 interlands, goed voor 6 doelpunten.

Na zijn voetballoopbaan vertrok Weber terug naar Kroatië en was eigenaar van een jachtclub. Voor de kost werkte hij als vertegenwoordiger in siliconen voor DL Chemicals uit Waregem voor de Kroatische regio. Een paar keer per jaar kwam Weber nog naar Brugge om er vrienden en zijn oude voetbalvereniging Cercle Brugge te bezoeken.

Enkele jaren later werd Josip Weber ernstig ziek en overleed in Split net voor zijn 53ste verjaardag aan prostaatkanker op 8 november 2017. 

Bron: Spin2, LimoWreck

Foto: Frank B.

Video: De Afspraak (VRT) “Frank Raes over Josip Weber”