Jozef “Jos” Wagner werd in Antwerpen geboren op 2 december 1914. 

Als rasechte Antwerpenaar speelde hij in zijn jeugd straatvoetbal, eerst aan de Ossemarkt, daarna op het Kiel. Eerst sloot hij zich aan bij Nielse FC. In 1937, echter, was FC Antwerp verscheurd door “de rebellen”, omwille van onverenigbare meningsverschillen tussen bestuur en bepaalde spelers dewelke vertrokken naar een andere liga. Wagner werd “gespot” en aangetrokken door Antwerp, werd één van de vlot scorende spitsen in de Ere-Afdeling en werd topschutter in het seizoen 1938-’39 met 31 doelpunten. Zijn harde schot werd legendarisch.

Hij werd één keer geselecteerd voor de Rode Duivels in een officieuze wedstrijd, waarin hij scoorde. Spijtig genoeg was een verdere carrière bij de Rode Duivels niet weggelegd voor hem omwille van het uitbreken van WO II.

Na het spelen van de noodcompetities bij Antwerp onder de Duitse bezetting in het begin van de jaren 40 ging hij vanaf 1943 zijn geluk beproeven bij voetbalclub UR Namur. In 1943-’44 slaagde UR Namur er in kampioen te spelen met ruime voorsprong en dwong zo een promotie af. Het volgende seizoen werd alweer door de oorlog verstoord, maar vanaf het seizoen 1945-’46 speelde UR Namur dan voor het eerst in de Tweede Klasse. Daar speelde Wagner nog een paar seizoenen, doch zonder een promotie naar de hoogste afdeling te kunnen afdwingen. Hij trok zich rond 1950 terug uit het nationale voetbal en speelde nog ruim 10 jaar in het Arbeidersverbond. Hij was vrachtwagenbestuurder en ging na een deugddoende loopbaan in de petroleumsector met pensioen in 1976.

Wagner overleed in een rustoord te Aartselaar op 8 januari 2007.

Bron: Dave Wagner

Foto: rafc-museum