Louis Versyp werd in Brugge op 5 december 1908 geboren. In 1926 werd hij speler in het eerste elftal van FC Brugeois, dat toen in de hoogste afdeling speelde. Ondanks zijn 17-jarige leeftijd, werd hij al als kandidaat voor het nationale elftal genoemd. Hij speelde als vleugelspeler die zowel scoorde als doelpunten aangaf. Club Brugge was in die tijd geen topclub, en degradeerde zelfs enkele malen, maar toch werd Louis Versyp een vaste waarde in de nationale ploeg. Hij was één van de spelers van de nationale ploeg op het allereerste WK van 1930 in Uruguay. Ook op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam was hij al aanwezig. In totaal zou hij 34 matchen spelen als international, waarin hij acht maal scoorde. Na het seizoen 1936-’37 beëindigde hij zijn carrière. Hij had ongeveer 360 wedstrijden voor het eerste elftal van Club Brugge gespeeld, waarin hij 150 maal had gescoord.

Na zijn actieve loopbaan vervoegde hij zich bij de technische staf van Club. Aanvankelijk werd hij assistent van oefenmeester Gerard Delbeke, maar na diens vertrek na de Tweede Wereldoorlog, werd Versyp hoofdtrainer. Bij zijn debuut haalde hij met Club Brugge meteen de titel in 1946 in Eerste Afdeling A (toen de Tweede Klasse); maar het seizoen erop kon hij Brugge niet in de hoogste klasse houden. In het seizoen 1947-’48 leidde hij de ploeg opnieuw naar de titel in Eerste Afdeling B. Ditmaal kon hij zich het volgende seizoen met de ploeg wel in de Ere-Afdeling houden, door net boven de degradatieplaatsen te eindigen. Zij contract werd echter niet verlengd.

Versyp bleef de daaropvolgende jaren actief als trainer bij andere clubs uit de regio. Hij begon een jaar als trainer bij de Oostvlaamse club Melda Maldegem. Met A.S. Oostende probeerde hij in 1952 de titel te pakken in Eerste Afdeling A (de tweede klasse). Halverwege het seizoen stond Oostende nog aan de leiding, maar eindigde uiteindelijk als derde. Hij werd weggestuurd bij AS Oostende, en trok naar Cercle Brugge, dat net naar Derde Klasse was gedegradeerd. Hij bleef er twee jaar. Een paar maand voor het eind van zijn contract werd hij echter geschorst door de KBVB, wegens verbaal geweld tegen de scheidsrechter op een kadettenwedstrijd. In het seizoen 1957-’58 werd hij opnieuw trainer bij Cercle. De club was weliswaar terug in Tweede Klasse geraakt, maar moest vechten tegen de degradatie. Louis Versyp nam de trainersfunctie over van Guy Thys, die als speler het seizoen volmaakte. Cercle wist op de laatste speeldag het behoud in Tweede veilig te stellen.

Dat seizoen degradeerde AS Oostende naar Derde Klasse. Deze club haalde vervolgens Versyp opnieuw binnen als trainer. In 1961 leidde hij A.S. Oostende naar de eerste plaats in Derde Klasse. Hij bleef er tot 1963. Later werd Versyp nog trainer bij F.C. Eeklo, dat kort ervoor was weggezakt naar Eerste Provinciale. Met Eeklo haalde hij bijna de terugkeer naar de nationale reeksen in 1966. Pas na vier barragewedstrijden tegen Racing Lokeren zag Eeklo de promotie aan zich voorbijgaan.

Na zijn voetbalcarrière hield Versyp zich verder bezig met zijn zaak, Café Sportlokaal.

Louis Versyp stierf op 27 juni 1988, hij werd bijna 80 jaar.

Bron: LimoWreck

Foto: Club Brugge