Louis Van Hege werd op 8 mei 1889 geboren te Ukkel. Hij speelde van 1906 tot 1910 voor Union Saint-Gilles en transfereerde in de zomer van 1910 samen met Roger Pièrard en Maurice “Max” Tobias (beiden ploeggenoten van Louis Van Hege bij Union Sint-Gillis) naar AC Milan, toen nog Milan Foot Ball Club geheten. Hij zag zijn naam in de Italiaanse pers al snel verbasterd tot “Luigi” Van Hege. De aanvaller maakte zeer veel doelpunten en speelde zich dusdanig in de kijker dat hij in 1911 door de krant “La Gazzetta dello Sport” zelfs werd uitgeroepen tot de meest populaire voetballer in Italië. Van Hege maakte deel uit van de “Front Wanderers”, de reizende nationale militaire ploeg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na afloop van de oorlog keerde Van Hege niet meer terug naar Italië en vervoegde hij opnieuw zijn oude club Union.

Op 17 februari 1920  speelde hij zijn eerste echte interland (België-Engeland Amateurs 3-1) en scoorde daarin meteen een doelpunt. Louis speelde zijn 29ste en laatste officiële interland op 29 mei 1924 (Zweden-België 8-1), een wedstrijd in het kader van de Olympische Spelen 1924 te Parijs. Hoewel Van Hege samen met Antwerpspeler Dis Bastin de enige Belg was die het vereiste internationale niveau haalde in deze wedstrijd, luidde deze nederlaag “De ramp van Colombes” ook het einde in voor een oude rot als Van Hege. Op 10 juni 1924 speelde hij nog mee in de revanchewedstrijd België-Zweden (5-0), waarna hij echter de tijd gekomen vond om zich terug te trekken en zijn plaats in de nationale ploeg en zijn club aan de jonge generatie over te laten. 

Na zijn voetbalcarrière nam hij samen met Max Houben in 1932 deel aan de Winterspelen in Lake Placid in de tweemansbobslee. Ze eindigden op een negende plaats. 

Hij bleef ook later nog verbonden aan zijn Union. Zo was hij van 1952 tot 1963 ondervoorzitter van de club.

Louis Van Hege stierf op 86-jarige leeftijd in Ukkel op 24 juni 1975.

Bron: Sietske

Foto’s: GKIC