Augustinus (Gustaaf) Constantinus Van Goethem werd geboren in Berchem op 28 december 1898 en speelde zijn hele carrière bij Berchem Sport en werd nadien trainer van verschillende clubs.

Op 8 oktober 1915 werd Van Goethem lid van Berchem Sport waar hij 220 officiële wedstrijden in de hoogste afdeling tussen 1922 en 1932 speelde en 62 doelpunten scoorde. Over het algemeen werd hij omschreven als een pittige en snelle voorspeler. Hij speelde welgeteld één wedstrijd met de nationale ploeg. Op 11 november 1924, een wedstrijd tussen België en Frankrijk (3-0 winst).  

Van Goethem werd nadien trainer en begon bij Vilvoorde FC in 1935. Hij bleef onafgebroken tot 1944 aan deze club verbonden.
Toen hij er kwam speelde Vilvoorde in Bevordering en binnen de twee jaar bracht hij deze club tot in Eerste Afdeling (toen de Tweede Klasse). Gaandeweg werd zijn elftal steeds sterker, zodat toen hij er na negen jaren trouwe dienst afscheid nam, Vilvoorde tot één van de beste clubs was uitgegroeid. In 1946 trok Van Goethem naar FC Turnhout, dat ook in de Eerste Afdeling speelde. Tweemaal op rij miste hij met deze club de overgang naar de hoogste reeks. Het eerste jaar eindigde men tweede, op amper twee punten van kampioen Uccle Sport, het jaar nadien vierde.
Daarna trainde hij Excelsior AC Sint-Niklaas (van 1948 tot 1950) dat in Bevordering uitkwam. De resultaten die hij daar behaalde waren minder goed en Van Goethem dacht er zelfs even aan om te stoppen. Vilvoorde kwam echter weer bij van Goethem aankloppen. De club zat immers diep in de put. Hij had hen verlaten als een sterke ploeg, die nu echter zelfs moest vechten om in de Brabanste Provinciale afdeling te kunnen stand houden. Hij keerde er in 1951 terug en loodste Vilvoorde dadelijk weer naar Bevordering, ondertussen de Vierde Klasse. Hij bleef er tot 1953.

Op 15 oktober 1974, Gustaaf Van Goethem was toen 75 jaar, overleed hij in Berchem.

Bron: Guyberchem

Foto: Onbekend