Hippolyte (Poly) Van den Bosch werd in Brussel geboren op 30 april 1926 en begon op jonge leeftijd te voetballen bij RSC Anderlecht. Hij was 17 jaar toen hij zijn debuut maakte in het A-elftal van de club. Deze aanvaller werd in die periode nooit geselecteerd voor de Rode Duivels omdat hij de concurrentie moest aangaan met Jef Mermans en Rik Coppens. Anderlecht liet hem dan ook in 1948 zonder veel moeite vertrekken naar White Star, het latere R.W.D.Molenbeek. In ruil voor een som geld en de transfer van Hippolyte Van den Bosch kreeg Anderlecht Arséne Vaillant. Vele voetbalkenners beschouwden deze overstap naar White Star als een stap terug voor hem.

In Anderlecht kwam goalgetter Mermans niet meer zo vaak tot scoren. Ondertussen ontpopte Van den Bosch zich bij White Star tot een makkelijk scorende spits. In 1953 besloot RSC Anderlecht hem terug te halen. In zijn eerste seizoen na zijn terugkeer scoorde hij maar liefst 28 keer en werd hij topschutter. Het leverde de toen 28-jarige Van den Bosch ook zijn eerste selectie voor het Nationale elftal op.

In 1954 mocht hij zelfs mee naar het WK in Zwitserland. Ook zijn broer Pieter Van den Bosch maakte toen deel uit van de selectie. In totaal verzamelde Hippolyte Van den Bosch 8 A-caps. Eind jaren ’50 verliet hij de club en ging naar Eendracht Aalst, waar hij tot 1961 verbleef. In 1962 ging hij naar FC Izegem waar hij een jaar later zijn actieve loopbaan eindigde.

In totaal speelde Van den Bosch 212 wedstrijden in Eerste Klasse, waar hij 4 maal kampioen werd. Nadien keerde hij terug naar Anderlecht als jeugdtrainer. Enkele malen was hij zelfs hulptrainer en in 1973 werd hij even hoofdcoach van Anderlecht, toen hij de ontslagen Georg Kessler verving tot aan het einde van het seizoen. Hij won toen met Anderlecht de Beker van België. Later werd hij nog coach van Eendracht Aalst en Olympic Charleroi. Van 1986 tot 1989 was hij bondstrainer van Venezuela.

Op 1 december 2011, op 85-jarige leeftijd overleed Poly Van den Bosch. 

Bron: Zotteteen1

Foto’s: Forum RSCA