Albert “Berten” Van Coile, geboren in Brugge op 27 maart 1900, maakte bij Cercle Brugge zijn debuut in 1919. De Bruggeling was kapitein van de ploeg tijdens zijn glorieperiode in de jaren 20. Op 14 maart 1926 speelde hij zijn eerste en enige wedstrijd voor de nationale ploeg (thuis tegen Nederland, het werd het 1-1).  

Bij een vriendschappelijke wedstrijd op 4 april 1927 in en tegen het Franse US Tourcoing speelde Van Coile voor de gelegenheid in de spits. Hij kwam bij een duel hard in botsing met de plaatselijke doelman. Op het eerste zicht leek er niet veel aan de hand, maar zijn toestand verslechterde na de wedstrijd. De volgende dag ontdekten dokters dat hij een grote bloeduitstorting en een scheurtje in zijn darmen had opgelopen. Een operatie werd nog uitgevoerd, maar had geen resultaat. Albert Van Coile overleed aan de opgelopen kwetsuren op 4 april 1927. Hij werd slecht 27 jaar.

Zijn begrafenis werd in Brugge met enorme belangstelling gevolgd, want Cercle Brugge zelf stond op het punt om kampioen te spelen. Tijdens de begrafenis gaf Ere-voorzitter Baron de Peellaert in de gutsende regen een afscheidsrede en liep daarbij een zware verkoudheid waaraan ook hij veertien dagen later overleed.

Cercle Brugge werd dat jaar landskampioen en Albert Van Coile werd eveneens postuum als kampioen geëerd.

Bron: Tafkas

Foto: Thisisfootball