Alfons (Fons) Van Brandt werd op 24 september 1927 te Kessel geboren. Hij begon zijn carrière bij de jeugd van FC Kessel, maar nadat er na de oorlogsjaren geen geld meer was voor de jeugdploegen verhuisde hij naar Lierse SK. De linksachter debuteerde bij de eerste ploeg op zijn 18de en bleef daar spelen tot het einde van zijn loopbaan. Na 330 matchen moest hij stoppen omdat zijn knie het begaf en maakte het kampioenschap van 1960 niet meer mee als actieve speler. 

De 1m68 “kleine” Fons Van Brandt speelde 38 interlands. Zijn debuut maakte hij op 12 november 1950 in de met 7-2 gewonnen wedstrijd tegen Nederland. Fons is vooral bekend omdat hij 2 keer tegen Stanley Matthews (destijds één van de beste spelers ter wereld) speelde. De eerste keer was op het WK van 1954 in Zwitserland tegen Engeland. Hij speelde tegenover Matthews, die een kwartier voor tijd van flank wisselde omdat hij aan Van Brandts kant er niet aan te pas kwam. De partij eindigde in een 4-4 gelijkspel; het eerste gelijkspel van België in een wereldbekerwedstrijd. De tweede keer was een jaar later in Belfast. Hij was opgenomen in de Continentale Selectie en mocht een wedstrijd spelen tegen Engeland. Daar verdedigde hij alweer uitstekend tegen Matthews. De wedstrijd werd met 4-1 gewonnen. De kranten waren onder de indruk. “Van Brandt loopt bijna zo snel achterwaarts als voorwaarts, geen wonder dat ze hem oppikten om Matthews te bewaken”, schreef een Engelse krant. En het Franse blad L’Equipe vond dat hij bij de beste 4 spelers van de Continentale Selectie hoorde. Na die match veranderde Fons de naam van zijn café in “Café Belfast”, naar de plaats waar de match plaatsvond. 

Voor de Gouden Schoen in 1955 was Fons Van Brandt favoriet, samen met Antwerpmonument Vic Mees. Van Brandt speelde heel regelmatig bij zijn club Lierse maar heeft zijn gouden schoen vooral te danken aan de match in Belfast, beschreven in bovenstaande alinea. Na zijn verkiezing zei hij in Het Laatste Nieuws: “Het is tijd dat die uitslag bekend is want ik kon er al niet meer van slapen”. De Gouden Schoen was zijn eigen schoen waarmee hij in Belfast speelde.

Van Brandt overleed op 83-jarige leeftijd in Lier op 24 augustus 2011.

Bron: Luctor

Foto’s:  geelzwart.be

Video: YouTube

Van Brandt’s laatste interview voor zijn overlijden bij Lierse TV