Jean-Marie Trappeniers die geboren werd in Vilvoorde op 13 januari 1942 begon op zijn tiende met voetballen als doelman bij het plaatselijke Vilvoorde FC. Na enkele jaren verhuisde hij naar RSC Anderlecht, waar hij na enkele jaren bij de jeugd doorstootte naar het eerste elftal waar hij debuteerde op zijn 17de. Eerst fungeerde hij in de schaduw van clubicoon Henri Meert, maar na diens afscheid in 1960 werd Trappeniers de nieuwe nummer één. In 1962 werd hij voor het eerst landskampioen. Zijn positie stond nooit ter discussie in een ploeg dat verder kon rekenen op Paul Van Himst, Jan Mulder en Wilfried Puis. Onder leiding van trainer Pierre Sinibaldi leidde dat tot een “gouden periode” met vijf opeenvolgende landstitels en één Beker van België. Trappeniers speelde in de eerste Europese finale van Anderlecht en in 1970 stond hij in de finale van de Jaarbeursstedenbeker tegen Arsenal FC onder de lat.
Begin jaren 70 had er een generatiewissel plaats bij RSCA. Op enkele sleutelfiguren na waren bijna alle spelers van die “gouden periode” verdwenen. Trappeniers speelde nog, maar maakte regelmatig plaats voor de Oostenrijker Gerhard Mair. Vervolgens zakten de Nederlandse doelmannen Leen Barth en Jan Ruiter naar Anderlecht af, hetgeen voor Trappeniers het signaal was om te vertrekken. Na twaalf seizoenen bij paars-wit belandde hij bij de Brusselse buren van Union Sint-Gillis, waar hij twee seizoenen bleef. In 1973 verhuisde hij naar Antwerp FC. De ondertussen 31-jarige doelman werd er titularis in het elftal van Guy Thys en hield hij de één jaar jongere Eddy Braem uit het elftal. In 1977 gaf de Tsjechische trainer Ladislav Novák de voorkeur aan de jonge Theo Custers. Trappeniers werd reserve, maar schikte zich naar zijn rol. Hij leek op weg om zijn carrière in Antwerpen af te sluiten, maar trok in 1979 naar Tweedeklasser Eendracht Aalst waar hij nog twee jaar het doel verdedigde. In 1981 keerde Trappeniers terug naar Union om na één seizoen later zijn carrière af te sluiten bij de Brabantse Provincialer KFC Peutie. Hij was toen 41 jaar. 

Trappeniers was in zijn carrière nooit de absolute nummer 1 bij de Belgische nationale ploeg. Bondscoach Raymond Goethals, zelf een gewezen doelman, nam hem in 1970 mee naar het WK in Mexico als reservekeeper van Christian Piot. Tussen 1964 en 1970 had de Vilvoordenaar 11 selecties achter zijn naam.

Na zijn voetbalcarrière ging Trappeniers aan de slag als autoverkoper.

Jean(-Marie) Trappeniers overleed op 2 november 2016. Hij werd 74 jaar. 

Bron: Zotteteen1, Het Laatste Nieuws 

Foto’s: Panini Football 77, Unionistes