Armand Joseph Antoine Alexis Swartenbroeks werd te Laken geboren op 30 juni 1892. 

Swartenbroeks debuteerde in 1911 als verdediger in het eerste elftal van Daring Club Brussel, die in Eerste Klasse aantraden, en veroverde meteen een vaste plaats in de ploeg. Met die club werd hij kampioen in 1912 en 1914 totdat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Na de hervatting van de competitie werd de ploeg nogmaals kampioen in 1921. Swartenbroeks speelde voor Daring Club tot 1930 waar hij 28 maal scoorde in 295 wedstrijden. 

In 1913 werd Swartenbroeks voor de eerste maal geselecteerd voor de Rode Duivels. Tussen 1913 en 1928 speelde hij 53 interlands, een Belgisch record dat pas 10 jaar later door Bernard Voorhoof verbroken werd. Armand was in 37 wedstrijden de kapitein van het Belgisch elftal. Met die nationale ploeg werd hij Olympisch kampioen in 1920 te Antwerpen.  Ook op de Olympische zomerspelen van 1924 in Parijs speelde hij mee. 

Swartenbroeks werd in 1928 lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond  omdat hij in de B-interland tussen België en Nederland in Antwerpen een onterecht toegekende strafschop met opzet naast het doel trapte. De scheidsrechter had een duw van de Nederlandse doelman Jan de Boer tegen de Belgische aanvaller Jan Diddens bestraft maar hij had niet opgemerkt dat Diddens voorafgaandelijk aan het shirt van De Boer getrokken had. Swartenbroeks was de eerste buitenlandse voetballer die deze hoge onderscheiding mocht ontvangen.

In 1930 stopte Swartenbroeks met voetballen en wijdde hij zich volledig aan zijn loopbaan als arts waarmee hij reeds tijdens zijn voetbalcarrière begonnen was. Hij was eveneens politiek actief voor de gemeentelijke socialistische partij en werd daarom ook wel de “rode dokter” genoemd.

In 1956 volgde Swartenbroeks Oscar Bossaert op als burgemeester van Koekelberg, een functie die hij uitoefende tot in 1971.

Armand Swartenbroeks overleed in Koekelberg op 3 oktober 1980. Hij werd 88 jaar. 

Na zijn dood werd er een school naar hem vernoemd.

Bron: Sonuwe 

Foto’s: pcsd.forumfree, gahetna.nl & humoeurs bruxelloises et belges

Video: YouTube

 

Armand Swartenbroeks als aanvoerder van België in de wedstrijd tegen Nederland in 1924

Gehuldigd voor zijn 50ste interland