Jean Straetmans werd geboren op 26 september 1931 in Sint-Pieters-Woluwe waar zijn vader Gustave een schildersbedrijf had en zijn moeder een café tegenover het terrein van White Star Woluwe AC uitbaatte. Straetmans, die als bijnaam Cabiche had, doorliep de jeugdreeksen van White Star en debuteerde in 1949 als aanvaller in de eerste ploeg in Tweede Klasse. Hij verwierf er onmiddellijk een vaste basisplaats in de ambitieuze ploeg die haar in 1947 verloren plaats in de hoogste nationale afdeling opnieuw wilde innemen.

Straetmans viel op als een vlotte doelpuntenmaker waarbij zijn topjaar ongetwijfeld het seizoen 1952-’53 was toen hij zesmaal geselecteerd werd voor de nationale ploeg waarin onder meer Rik Coppens en Léopold Anoul speelden. In totaal speelde hij in dat seizoen vier wedstrijden bij de Rode Duivels en scoorde daarin twee doelpunten. In de met 2-3 gewonnen kwalificatiewedstrijd voor het W.K. 1954 tegen Zweden had Straetmans door het scoren van een doelpunt een groot aandeel in de overwinning waardoor België naar Zwitserland mocht gaan. Op het einde van die match liep hij een zware spierblessure op zodat hij niet kon deelnemen aan het wereldkampioenschap.
Na een lange revalidatie bereikte Straetmans in 1956 terug zijn topniveau en zijn club White Star eindigde na enkele mindere jaren terug in de top van de rangschikking in Tweede Klasse. Hij voetbalde, na een onderbreking van bijna drie jaar, nog een laatste wedstrijd voor de nationale ploeg maar kon hierin niet scoren.
Straetmans bleef de ster van zijn ploeg en charmeerde RSC Anderlecht dat in 1958 een bod op hem deed. Hij mocht echter niet vertrekken van zijn voorzitter.

In 1959 viel Straetmans bij het schilderen van een acht meter hoge stelling waardoor hij zijn rechterhiel brak en was lange tijd out en bereikte nadien nooit nog het niveau dat hij voor zijn val had. Hij bleef bij White Star, dat afgezakt was tot een middenmoter in Tweede Klasse, voetballen.
In 1963 fuseerden White Star en Racing Club Brussel tot Racing White. Straetmans speelde nog één seizoen voor de fusieploeg en zette daarna een punt achter zijn spelersloopbaan op het nationale niveau. In totaal speelde hij 273 wedstrijden in Tweede Klasse en scoorde daarin 151 doelpunten.
Daarna voetbalde hij nog tot zijn 54ste bij Entente Bleu-Blanc, een ploeg uit de amateurbond ABSSA.

Jean Straetmans overleed op 9 oktober 2016 in zijn geboortedorp. Hij mocht 85 jaar worden.

Bron: Sonuwe

Foto: Weekblad SportClub