François Sterchele werd geboren op 14 maart 1982 te Luik.

Als voetballer werd hij gevormd in de jeugdreeksen van Club Luik. Hij zette echter een stapje terug, om in de eerste ploeg van Kelmis te gaan spelen in Eerste Provinciale. Kelmis promoveerde in 2002. In het seizoen 2003-2004 werd hij voor Kelmis met 24 doelpunten topschutter in Vierde Klasse. Daarop verhuisde hij naar derdeklasser Oud-Heverlee Leuven, waar hij met 21 doelpunten tweede eindigde in de topschutterstand. Dankzij 8 bijkomende doelpunten van Sterchele in de eindronde kon Oud-Heverlee Leuven promoveren naar Tweede Klasse.

Sporting Charleroi zag dit gebeuren en legde Sterchele vast. Na een seizoen vertrok hij er alweer en tekende de Waal een vierjarig contract bij Germinal Beerschot. Het seizoen 2006-2007 sloot hij af als topschutter van de eerste klasse, met 21 goals. Zijn droom was om opgeroepen te worden bij de Rode Duivels, en op 15 maart 2007 ging die in vervulling toen Bondscoach René Vandereycken hem opriep voor de wedstrijd tegen Portugal.

De interesse voor Sterchele van sommige clubs was heel concreet. Hij werd gevolgd door clubs als SC Herenveen, RSC Anderlecht, Paris Saint-Germain, KRC Genk, VfL Wolfsburg, FC Groningen, Feyenoord, Standard Luik, FC Köln, Siena en nog een onbekende ploeg uit Moskou. Anderlecht had een akkoord met Germinal Beerschot, maar kon niet tot een akkoord komen met de speler zelf. Dat laatste zorgde ervoor dat één van zijn zaakwaarnemers, Jacques Lichtenstein, niet langer voor Sterchele werkte. De interesse van Standard leek eveneens tot het verleden te horen. Ook SC Heerenveen leek plots geen optie meer te zijn, waardoor de bestuursleden van Germinal Beerschot hem nog drie dagen gaven om een transfer te regelen. Club Brugge werd plots één van de mogelijkheden en Standard meldde zich ook weer. GBA wees hun bod af. Op donderdag 19 juli 2007 werd de knoop doorgehakt: Sterchele tekende voor 5 jaar bij Club Brugge. Daarmee was hij de zesde aanwinst van de toenmalige bekerwinnaar.

Op donderdag 8 mei 2008 was Sterchele van Antwerpen op weg naar huis, toen hij rond 3 uur ’s nachts de controle over het stuur verloor. Zijn Porsche Cayman kwam tegen een boom terecht op de E34 ter hoogte van Vrasene. Hij was op slag dood. Sterchele zat alleen in zijn auto en reed volgens de verkeersdeskundige van het parket met een onaangepaste snelheid.

François Sterchele werd amper 26 jaar. Hij verzamelde 4 caps voor de Nationale ploeg.

Op zaterdag 10 mei 2008 kreeg Sterchele van zijn ploegmaats en ruim 26.000 supporters een eerbetoon vóór, tijdens en na de laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Westerlo. Voor en na de match droegen de spelers van Club Brugge een levensgroot doek met de afbeelding van Sterchele. Aan het begin van de wedstrijd zongen alle supporters “You’ll never walk alone” en in de 23ste minuut (het rugnummer van de spits) scandeerde het hele stadion een minuut lang de naam van de overleden spits. Club Brugge won de wedstrijd tegen Westerlo met 4-0, het beste resultaat van het hele seizoen voor de club. Na de wedstrijd werd ook nog tot twee maal toe een minuut complete stilte gehouden.

Op 13 mei 2008 werd Sterchele gecremeerd. ’s Morgens werd zijn begrafenisplechtigheid bijgewoond door supporters en sympathisanten. De kist werd gedragen door zijn voormalige ploegmaats Gaëtan Englebert, Philippe Clement, Glenn Verbauwhede, Birger Maertens, Stijn Stijnen en Sven Vermant. In de namiddag vond een intieme plechtigheid plaats in het crematorium van Robertmont, gevolgd door de crematie en de bijzetting van de urn op het kerkhof van Alleur.

Club Brugge zal het rugnummer 23 van Sterchele nooit meer toewijzen aan een andere speler. In elke thuismatch applaudisseren de supporters precies één minuut lang in de 23ste minuut van de wedstrijd. Ter herdenking wordt jaarlijks op 23 juli de “Coppa Sterchele” georganiseerd door Beerschot, Stercheles voorlaatste club. Deze vriendschappelijke wedstrijd vindt plaats op het Kiel en de tegenstander is altijd een voormalige ploeg van Sterchele.

Bron: Gio & Youtube

Foto’s: Angelfire, Aman.be, Paperblog.fr & GvA.

Het fatale ongeval te Vrasene op 8 mei 2008