Armand Seghers werd op 21 juni 1926 geboren in Zelzate en werd “Mance” genoemd. Hij startte in 1942 als doelwachter bij Sint-Laurens Voetbalclub Zelzate waar hij in 1949 ontdekt werd door La Gointoise. Bij AA Gent speelde Seghers maar liefst 485 competitieduels, 18 bekerwedstrijden en 4 Europese matchen. Opvallend was dat hij 12 seizoenen lang alle wedstrijden speelde.

Tussen 1951 en 1960 verzamelde Mance Seghers 20 selecties voor de nationale ploeg waarvan hij uiteindelijk 11 keer in het doel van de Rode Duivels stond. Zijn eerste cap was op Kerstdag 1952 in Parijs tegen Frankrijk. De Nationale ploeg won met 0-1, mede dankzij de reddingen van Seghers, waaronder een penalty, waardoor hij de bijnaam “held van Colombes” kreeg.

In 1959 greep hij nipt naast de Gouden Schoen. Hij kwam slechts één puntje te kort tegenover Lucien Olieslaggers van Lierse en dat had hij aan zijn eigen gulheid te wijten. Hij gaf de Lierse-kapitein immers zelf drie punten.

In 1964 won Seghers met AA Gent de Beker van België. Daardoor speelde hij nog in de Europabeker voor Bekerhouders. In mei 1966 stopte hij zijn actieve loopbaan.

Zijn handelsmerk was zijn eeuwige pet. Bij elke sprong verloor hij zijn “klakke”, tot grote hilariteit van de supporters, maar had hij bijna steeds de bal. Niet alleen op het voetbalveld was Armand Seghers een harde werker; hij was immers bieruitzetter van beroep. Verder had hij ook een grote passie voor de duivensport. 

De gemeenteraad van Zelzate benoemde Mance Seghers in 2003 tot ereburger omwille van zijn uitzonderlijke sportieve prestaties die hebben bijgedragen tot de bekendheid en uitstraling van de gemeente.

Op 15 maart 2005 stierf hij op 78-jarige leeftijd na een slepende ziekte. 

In 2013 werd er een straat in Zelzate naar hem genoemd: de Armand Seghersstraat.

Bron: Maurits

Foto’s: Buffalozone, Newslocker

Video: YouTube