MERMANS, Jef

//MERMANS, Jef
MERMANS, Jef2017-04-25T15:14:04+00:00

Joseph (Jef) Mermans werd op 16 februari 1922 in Merksem geboren.

Mermans kon zich, net zoals veel van zijn leeftijdgenoten uit het Antwerpse, geen aansluitingskaart bij Antwerp FC veroorloven. Dus trok Jef in 1932, op 10-jarige leeftijd, naar Tubantia Borgerhout. Het werd al gauw duidelijk dat hij een neus voor doelpunten had en hij mocht meteen een reeks hoger gaan spelen. Ook daar had hij succes en scoorde veel doelpunten.

Dit bleef niet onopgemerkt en dus kwamen Beerschot VAV en Antwerp FC al snel eens informeren naar de jonge Mermans. Maar het was uiteindelijk RSC Anderlecht dat Mermans kon overnemen van Borgerhout. Anderlecht betaalde 125.000 oude Belgische frank voor hem, op dat moment een recordbedrag. Mermans bleef maar doelpunten maken en werd al gauw topschutter in België. Anderlecht kon dankzij het scorend vermogen van Jef Mermans ook eindelijk eens veel prijzen winnen. Al gauw stonden ook grote clubs uit de rest van Europa aan zijn deur. Maar Mermans ging niet in op het aanbod van clubs zoals Racing de Paris, Torino, AS Roma, Lazio Roma en Atlético Madrid.

Na 15 seizoenen bij Anderlecht besloot hij om te vertrekken en terug te keren naar Merksem. Daar ging hij bij Olse Merksem spelen en hij sloot er uiteindelijk ook zijn carrière af.

Mermans werd topschutter in 1947 (38 doelpunten), in 1948 (23 doelpunten) en in 1950 (37 doelpunten). In totaal scoorde hij 339 doelpunten voor RSC Anderlecht en hij is daardoor topscorer aller tijden bij Anderlecht (anno 2017), voor Paul Van Himst. Hij werd ook 7 maal met Anderlecht landskampioen.

Tussen 1945 en 1956 stond hij 56 keer in de Nationale ploeg en scoorde daar 30 maal. 

Toen Mermans in 1957 van het grote Anderlecht naar de toenmalige 2de klasser Merksem trok stond deze ploeg op enkele speeldagen van het einde aan kop van de competitie. Mermans, die jaren op het hoogste niveau gespeeld had en het reilen en zeilen van 1e klassevoetbal kende, zou volgens de dorpslegende tijdens de rust van de beslissende wedstrijd in de kleedkamer het woord hebben genomen en zijn teamgenoten gesmeekt hebben om niet voluit voor promotie te gaan. Uiteindelijk zou de ploeg unaniem voor de kameraadschap en het plezier van het voetballen gekozen hebben i.p.v. het geld en de status van eerste klasse. Feit is dat Merksem dat jaar net naast het kampioenschap greep. Mermans sloot bij Olse Merksem zijn carrière af.

Na zijn voetbalcarrière ging hij aan de slag als gemeentebediende in Merksem.

Jef Mermans stierf in Wildert op 20 januari 1996. Hij was toen net geen 74 jaar.

Als eerbetoon werd het stadion van het toenmalige Olse Merksem (City Pirats Antwerpen) omgedoopt tot het Jef Mermansstadion, gelegen in de Speelpleinstraat.

Bron: Zotteteen 1

Foto’s: Sportmemories, Wikipedia & Ronny De Schepper