Joseph (Jef) Mermans werd op 16 februari 1922 in Merksem geboren en trok in 1932, op 10-jarige leeftijd, naar Tubantia Borgerhout. Het werd al gauw duidelijk dat hij een neus voor doelpunten had en hij mocht meteen een reeks hoger gaan spelen. Ook daar had hij succes en scoorde veel doelpunten. Dit bleef niet onopgemerkt en dus kwamen Beerschot VAV en Antwerp FC al snel eens informeren naar de jonge Mermans. Maar het was uiteindelijk RSC Anderlecht dat Mermans kon overnemen van Borgerhout. Anderlecht betaalde 125.000 oude Belgische Frank voor hem, op dat moment een recordbedrag. Mermans bleef maar doelpunten maken en werd al gauw topschutter in België. Paars-wit kon dankzij het scorend vermogen van Jef Mermans ook eindelijk eens veel prijzen winnen. Al gauw stonden ook grote clubs uit de rest van Europa aan zijn deur. Maar Mermans ging niet in op het aanbod van clubs zoals Racing de Paris, Torino, AS Roma, Lazio Roma of Atlético Madrid. Na 15 seizoenen bij Anderlecht besloot hij om te vertrekken en terug te keren naar Merksem. Daar ging hij bij Olse Merksem spelen en sloot daar zijn carrière af.

Mermans werd driemaal topschutter in de Eerste Klasse: in 1947 (38 doelpunten), in 1948 (23 doelpunten) en in 1950 (37 doelpunten). In totaal scoorde hij 339 keer voor RSC Anderlecht en daardoor topscorer aller tijden bij Anderlecht (anno 2017), voor Paul Van Himst. Hij werd met de Brusselaars ook 7 keer landskampioen.

Tussen 1945 en 1956 stond hij 56 keer in de Nationale ploeg waar hij 30 maal raak trof. 

Toen Mermans in 1957 van het grote Anderlecht naar de toenmalige Tweedeklasser Merksem trok stond deze ploeg op enkele speeldagen van het einde aan kop van de competitie. Mermans, die jaren op het hoogste niveau gespeeld had en het reilen en zeilen van het Eerste Klasse-voetbal kende, zou volgens de dorpslegende tijdens de rust van een belangrijke wedstrijd in de kleedkamer het woord hebben genomen en zijn teamgenoten gesmeekt hebben om niet voluit voor promotie te gaan. Uiteindelijk zou de ploeg unaniem voor de kameraadschap en het plezier van het voetballen gekozen hebben i.p.v. het geld en de status van Eerste Klasse. Feit is dat Merksem dat jaar net naast het kampioenschap greep. Jef sloot bij Olse Merksem zijn carrière af.

Na zijn voetballoopbaan ging hij aan de slag als gemeentebediende in Merksem.

Jef Mermans stierf in Wildert op 20 januari 1996. Hij was toen net geen 74 jaar. Als eerbetoon werd het stadion van het toenmalige Olse Merksem (later City Pirates Antwerpen) omgedoopt tot het Jef Mermansstadion.

Bron: Zotteteen 1

Foto’s: Labdurago