Vic (Victor) Mees werd in Antwerpen op 26 januari 1927 geboren en speelde zijn hele carrière bij Antwerp FC. Daarom dat hij de bijnaam “Mister Antwerp” kreeg. Mees leerde, zoals zovelen, voetballen op de speelplaats. Hij liep school op het Sint-Edwarduscollege in Merksem. Antwerp FC zag wel brood in de jonge voetballer en in ruil voor een paar voetbalschoenen werd hij ingelijfd bij de “Great Old”. Op tweede Kerstdag 1944 maakte de toen 17-jarige Mees zijn debuut in het eerste elftal. De middenvelder zou het rood-witte shirt in totaal 649 maal aantrekken en scoorde 36 keer.

Op 2 januari 1949 behaalde Mees zijn eerste cap voor de Nationale ploeg tegen Spanje (1-1). In 1956 won hij de Gouden Schoen en met Antwerp veroverde hij de landstitel in 1957. Op 2 oktober 1960 speelde hij zijn laatste wedstrijd tegen Nederland en behaalde die dag zo zijn 68ste cap. Hij scoorde driemaal als Rode Duivel en was ook lange tijd aanvoerder van het nationale elftal. 

Mees was een man van anekdotes. Zo ontmoette hij na de oorlog een Engelse dame, genaamd Ida France. Het koppel was zinnens om de eindejaarsfeesten door te brengen in Hull, bij de familie van Ida. De bedoeling was om daar eveneens met de voorbereidingen voor het huwelijk te beginnen. Bondscoach Bill Gromlie gooide echter roet in het eten: hij riep de Antwerpenaar voor het eerst op voor de nationale ploeg, voor de partij tegen Spanje. Mees moest zich stante pede melden op de Heizel voor de trainingen. In zijn derde interland op 24 april 1949 ontving Mees een compliment van John Carrey van Manchester United. De Belgische ploeg gaf die dag Ierland partij in Dublin (0-2-winst) en Carrey bestempelde Mees als de beste speler die hij ooit op een voetbalveld had ontmoet.

In 2002 werd hij uitgeroepen tot “Antwerp-speler van de Eeuw” en op 30 mei 2011 verscheen de biografie: “Vic Mees, de jaren van een voetballegende” van Koen Raeymaekers.

Vic Mees stierf als 85-jarige op 11 november 2012. Op 20 november 2012 werd er indrukwekkend afscheid genomen van Vic in het Bosuilstadion van Antwerp FC.      

Bron: SAMnl

Foto: Koen Raeymaekers

Video: YouTube

Video: Vic Mees, Mr. Antwerp