Robert “Bob” Maertens werd in Boom geboren op 24 januari 1930 en debuteerde in november 1948 als middenvelder in het eerste elftal van Antwerp FC in de uitwedstrijd bij RSC Anderlecht. Al spoedig was hij een vaste waarde en won met de ploeg in 1955 de Beker van België en werd landskampioen in 1957. Maertens bleef er voetballen tot in 1959 en trok toen naar Olympic Charleroi waar hij bleef voetballen tot in 1963. In totaal speelde hij 367 wedstrijden in Eerste klasse en scoorde hierbij 9 doelpunten.

Tussen 1952 en 1956 speelde Maertens 12 wedstrijden met de Rode Duivels. Hij zat in de voorselectie van de ploeg die deelnam aan het Wereldkampioenschap van 1954 in Zwitserland maar werd er niet opgesteld.

Na zijn loopbaan op het hoogste niveau werd Maertens speler-trainer bij Willebroekse SV in Derde Klasse. In zijn eerste seizoen bereikte Maertens met deze ploeg de kwartfinales van de Beker van België nadat Standard Luik na het nemen van penalty’s was uitgeschakeld. Het volgende seizoen werd de ploeg met ruim verschil kampioen en promoveerde naar Tweede Klasse. In mei 1968 werd Maertens trainer bij Antwerp dat op dat moment op de laatste plaats stond in Eerste klasse. Maertens kon de degradatie niet meer vermijden en de club degradeerde voor het eerst in haar geschiedenis. Het daaropvolgende seizoen werd de club pas twaalfde maar in 1970 eindigde Antwerp op de tweede plaats met evenveel punten als KFC Diest en kon zo terug hun verloren plaats in de hoogste afdeling innemen. Ondanks de promotie verliet hij de club. Nadien werd hij nog één seizoen coach van KRC Mechelen in 1976.

Op 11 januari 2003 overleed Bob Maertens te Wijnegem. Hij werd net geen 73 jaar.

Bron: Sonuwe

Foto: antwerpsupporter