Vahram Kevorkian werd in Armenië geboren op 17 december 1887.

Hij kwam vermoedelijk in 1902 toe in België als student uit de Verenigde Staten en vestigde zich in Brugge waar hij zich aansloot bij Cercle. In zijn eerste seizoen, 1902-’03, had hij bij Cercle geen basisplaats, maar vanaf het seizoen daarop speelde hij in de eerste ploeg. Vanaf 1905-’06 speelde hij bij het Antwerpse Beerschot AC, dat echter degradeerde op het eind van dat seizoen. Ondanks deze degradatie naar Afdeling II (bevordering of promotie genoemd in die tijd), bleef Kevorkian op het Kiel en bracht Beerschot opnieuw naar de Ere-afdeling. Hij werd topschutter van België in het seizoen 1908-’09 met 30 goals. Vahram Kevorkian speelde zijn laatste wedstrijd op 26 februari 1911, uitgerekend op en tegen Cercle Brugge waar de wedstrijd eindigde op 2-2. Vahram Kevorkian speelde 103 wedstrijden in de Belgische competitie en scoorde 81 doelpunten. 

Zijn uitstekende doelpuntengemiddelde resulteerde dan ook in een selectie voor de Belgische nationale ploeg ondanks zijn Russisch-Armeense nationaliteit. Maar toen de regel, dat je enkel kon geselecteerd worden voor de Rode Duivels als je Belg was van toepassing werd, speelde Kevorkian al in België, waardoor hij toch mocht meedoen. Hij kwam eenmaal uit voor het nationale elftal op 26 oktober 1908. Tijdens de wedstrijd België-Zweden scoorde hij in de 30ste minuut het openingsdoelpunt. België won de wedstrijd met 2-1.  

Na verwikkelingen bij een operatieve ingreep voor een blindedarmontsteking, overleed Vahram Kevorkian op 17 juli 1911. Hij werd op slechts 24-jarige leeftijd ten grave gedragen door zijn ploegmakkers van Beerschot.

Bron: Sustructu

Foto: Laballonrond