Nicolaus “Nic” Huibrecht-Hoydonckx werd in het Limburgse Bolderberg (Zolder) geboren op 29 december 1900 en debuteerde in 1920 als linksback in het eerste elftal van Berchem Sport dat in Tweede Klasse actief was. In 1922 promoveerde de ploeg naar de Eerste Klasse. Hoydonckx bleef er voetballen tot in 1928. Ondertussen was hij uitgegroeid tot de beste linksback van België en was hij een vaste waarde in het Nationale voetbalelftal. Hoydonckx verhuisde naar Derdeklasser Exelsior Hasselt. Ondanks het feit dat hij in een lagere afdeling speelde, bleef Hoydonckx in het nationale elftal. Hij was de eerste Limburger die voetbalinternational werd. Ondertussen was Excelsior Hasselt in 1930 gepromoveerd naar Tweede Klasse en bleef er spelen tot in 1933 toen de club terug naar Derde Klasse degradeerde. Hij trok naar Tilleur FC dat net gepromoveerd was naar de hoogste afdeling. Tilleur degradeerde echter onmiddellijk terug naar Tweede klasse en Hoydonckx bleef er nog spelen tot in 1936 toen hij een punt zette achter zijn spelersloopbaan. 

Tussen 1928 en 1933 speelde Hoydonckx 36 wedstrijden met de Rode Duivels. Hij nam met de ploeg deel aan de Olympische Zomerspelen van 1928 in Amsterdam en speelde er drie wedstrijden. Op het WK 1930 in Uruguay speelde hij twee wedstrijden.

Na zijn actieve carrière werd hij trainer in de Provinciale reeksen bij onder meer Esperanza Neerpelt en Sporting Spalbeek.

Hij stierf op 84-jarige leeftijd in Hasselt op 4 februari 1985.

In 1994 schreef Maurice Hermans een bibliografie van hem met als titel: “Nic Hoydonckx, eerste Limburgse voetbalinternational”. 

Bron: Sonuwe

Foto: Berchem Sport