August Hendrik Hellemans of Gust Hellemans werd geboren in Kapelle-op-den-Bos op 21 juni 1907.

Hij was de eerste voetbalspeler van FC Malinois die het tot Rode Duivel schopte, waar hij speelde als centerhalf. In 1925, op 18-jarige leeftijd, maakte hij deel uit van FC Malinois, de club waar ook zijn vader Hieronymus Hellemans ooit de kleuren verdedigde. Op het hoogtepunt van zijn carrière kreeg hij echter af te rekenen met ernstige blessures, die hij niet alleen op het voetbalveld opliep, maar ook tijdens zijn militaire dienst door een val van een paard. August Hellemans zette door en slaagde erin om na deze zware periode opnieuw international te worden. Hij schopte het tot kapitein van de A-ploeg van FC Malinois en bleef deel uitmaken van het eerste elftal tot hij zijn spelerscarrière afsloot in juni 1938. In totaal kwam August Hellemans 28 keer uit voor de nationale ploeg en speelde hij 35 keer voor het reserve-elftal van de Rode Duivels. 

August Hellemans nam, als kapitein van de Belgische nationale ploeg, deel aan het eerste WK van 1930 in Uruguay, met als inzet de Jules Rimet-beker. Op het WK van 1934 in Italië maakte Hellemans ook deel uit van de Belgische selectie die kansloos ten onder ging tegen Duitsland.

In 1939, één jaar na het afsluiten van zijn actieve loopbaan als voetballer werd hij trainer bij FC Duffel. Hij was ook vier seizoenen lang trainer van Patro Eisden Maasmechelen. In de seizoenen 1956-1957 en 1957-1958 speelde deze ploeg onder zijn leiding zijn eerste seizoenen in de Tweede Klasse.

Op 14 juni 1952 kreeg hij een zilveren medaille van de minister voor zijn verdiensten in de sport.

“Gust” Hellemans stierf op 4 mei 1992 in St.Agatha-Berchem. Hij werd bijna 85 jaar.

Bron: Kleuske

Foto’s: Ovguide & Peterbc