Pierre Hanon, afkomstig van de Anderlechtse volkswijk Het Rad, werd geboren op 29 december 1936 en sloot zich op 9-jarige leeftijd aan bij RSC Anderlecht.

Tot zijn 18de doorliep hij de jeugdreeksen van de club en maakte eveneens deel uit van het nationale juniorenteam. In 1954 debuteerde de middenvelder in de eerste ploeg van Anderlecht in de thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi. Hanon die als bijnaam “Poep” meekreeg, speelde een slechte wedstrijd en verdween terug naar het invallersteam. Het duurde nog tot in het seizoen 1955-’56 vooraleer hij een nieuwe kans kreeg in de Europese wedstrijd tegen het Hongaarse Vörös Lobogo SE. Hanon greep deze met beide handen en zou niet meer uit de ploeg verdwijnen.

Met de Brusselaars werd hij landskampioen in 1956, 1959, 1962, 1964, 1965, 1966, 1967 en 1968 en combineerde het voetbal met een job bij de groendienst van Anderlecht. Hanon was een speler die het van zijn goede techniek moest hebben en kenmerkend waren zijn afstandsschoten en zijn vrije trappen. Vooral onder trainer Pierre Sinibaldi, die een aanvallende ingesteldheid in het spel van Anderlecht bracht, kwam hij helemaal tot ontplooiing. Pierre Hanon verloor omstreeks 1968 zijn basisplaats als middenvelder. Hij speelde nog een tijdje als libero maar hij belandde toch op de invallersbank. In totaal speelde Hanon 404 wedstrijden voor paars-wit en maakte daarin 41 doelpunten in 16 seizoenen.
In 1970 trok Hanon naar Cercle Brugge, dat actief was in Tweede klasse, en ging er eveneens als libero spelen. Met de Bruggelingen werd hij onmiddellijk kampioen en promoveerde terug naar de hoogste afdeling. Hanon bleef er voetballen tot in 1973 en werd daarna speler-trainer van RAEC Mons dat actief was in Derde klasse. De ploeg promoveerde direct naar Tweede waarop Hanon de tijd rijp vond om te stoppen met spelen. Het daaropvolgende seizoen bleef Hanon nog trainer bij Mons.

Tussen 1958 en 1969 speelde Hanon 48 wedstrijden voor het Belgisch voetbalelftal. Hierin scoorde hij in totaal drie doelpunten. Op 30 september 1964 maakte Hanon deel uit van de Rode Duivels die de wedstrijd tegen Nederland wonnen met 1-0. Opmerkelijk was dat de ploeg, na het uitvallen van doelman Guy Delhasse door een blessure en de vervanging door Jean Trappeniers, bestond uit 11 spelers van RSC Anderlecht.

In 1975 ging Hanon aan de slag als jeugdtrainer bij RSC Anderlecht. Onder trainer Luka Peruzovic vervulde hij eveneens een aantal scoutingsopdrachten voor de club. 

Pierre “Poep” Hanon stierf op 13 oktober 2017. Hij werd bijna 81 jaar.

Bron: Sonuwe, Het Laatste Nieuws 

Foto’s: Tradera