Robert Goethals werd geboren in Brasschaat op 16 juni 1922. Hij speelde bij AA Gent tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Met deze club voetbalde hij 19 wedstrijden in Eerste Klasse. Hij werd 3 seizoenen, van 1939 tot 1942, uitgeleend aan KV Mechelen, toen RFC Malinois. In 1948 stapte Goethals over naar Derdeklasser SV Waregem en hij beëindigde zijn voetballoopbaan bij SK Roeselare in Vierde Klasse.

Goethals studeerde Lichamelijke Opvoeding en ging na zijn spelersloopbaan aan de slag als voetbalcoach. Hij begon zijn trainerscarrière in 1950 bij KSV Waregem om vervolgens coach te worden van SK Roeselare, Cerkel Ieper, FC Roeselare, VG Oostende en RRC Tournai. In het seizoen 1978-’79 stapte hij over naar Eerste Klasse waar Goethals de opvolger van Urbrain Braems bij SK Beveren werd. In 1979 werd hij met Beveren landskampioen voor het RSC Anderlecht van naamgenoot Raymond. Het jaar dat Beveren de titel veroverde, speelde de ploeg als Bekerwinnaar in de Europacup II. Robert Goethals loodste zijn team in de kwartfinale voorbij Inter Milaan. In de halve finale verloor de club met 0-1 van het grote FC Barcelona. In 1980 bereikte hij met Beveren de finale van de Beker van België, maar de Limburgers van Thor Waterschei wonnen deze met 2-1. Goethals bleef nog één seizoen bij Beveren en werd toen opgevolgd door zijn voorganger Braems. Hij ging aan de slag bij AA Gent en leidde de Buffalo’s naar de subtop van België, terwijl het twee seizoenen eerder nog in de Tweede Klasse speelde. Hij veroverde meermaals een Europees ticket. In 1984 bereikte Goethals met Gent de finale van de Beker van België. Na verlengingen versloeg men Standard Luik met 2-0. Het was de tweede trofee uit de geschiedenis van de club. Dat jaar stopte Goethals als voetbalcoach en ging werken in dienst van de KBVB.

Bij de oprichting van de Pro Licence in 1998 werd Robert Goethals samen met generatiegenoten Raymond Goethals en Guy Thys aangesteld als docent. Hij gaf in die dagen les aan onder meer Georges Leekens, Hugo Broos en Aimé Antheunis. Hij bleef tot 2003 in dienst van de Pro Licence lesgeven.

Robert Goethals overleed op 89-jarige leeftijd in Ieper op 7 juli 2011.

Bron: Zotteteen 1, Luc Vanthomme

Foto’s: Panini Football 79