Leopold “Pol” Gernaey werd in het Westvlaamse Gistel geboren op 25 februari 1927.

In 1945 begon hij op 15-jarige leeftijd zijn carrière bij Eendracht Genootschap Gistel als doelman. Hij zou er tot zijn 20ste blijven om zich nadien bij A.S. Oostende aan te sluiten, dat toen in de Tweede Klasse actief was. Hij verwierf er al spoedig een basisplaats en verbleef er van 1947 tot 1957.

Zijn carrière als Rode Duivel had Pol vooral te danken aan zijn uitstekende prestaties bij de militaire ploeg. Ondanks het feit dat Gernaey doelman was bij een tweedeklasser werd hij tussen 1953 en 1957, 17 maal geselecteerd voor het Belgische voetbalelftal. Waaronder twee wedstrijden op het WK van 1954 in Zwitserland. Op dat toernooi wist hij in de wedstrijd tegen Engeland door een onvoorstelbare reflex de legendarische Stanley Matthews van een gemaakt doelpunt te houden en een 4-4 gelijkspel uit de brand te slepen. De sportieve Matthews stapte onmiddellijk op Pol af om hem te feliciteren.

Pol had in Oostende en bij de nationale ploeg zoveel indruk gemaakt dat Beerschot hem in 1957 aantrok als titularis, temeer het opkomende talent Smolders toen nog niet klaar was voor het grote werk. In drie seizoenen speelde hij nog 40 wedstrijden en sloot er zijn spelerscarrière op het hoogste niveau af.

Kenmerkend waren zijn zweefsprongen waardoor hij de bijnaam “De Panter” kreeg.

Gernaey werd achtereenvolgens nog trainer bij Houthulst en Gistel. Hij wist met de ploeg van Gistel tweemaal de kampioenstitel te behalen, in 1969 in vierde provinciale en in 1971 in derde provinciale West-Vlaanderen.

Ook beroepshalve was Pol Gernaey succesvol. Hij maakte carrière als ambtenaar bij het ministerie van Financiën.

In 2009 werd in zijn geboorte- en woonplaats Gistel de toegangsweg naar het sportstadion naar hem vernoemd.

Pol Gernaey stierf op 4 augustus 2005. Hij werd 78 jaar.

Bron: Sonuwe

Foto’s: Wikipedia & Kris Heddebauw