Régis Genaux werd in Charleroi geboren op 31 augustus 1973 en begon op 8-jarige leeftijd te voetballen bij Sporting Charleroi.

Genaux maakte zijn profdebuut op 10 maart 1991 in de wedstrijd Standard-Cercle Brugge (3-2) waar hij na 78 minuten inviel voor Marc Schaessens. Zijn enige doelpunt in zijn profcarrière scoorde hij in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 1991-’92 tegen Lierse. Hij scoorde het 7de doelpunt in een met 8-2 gewonnen wedstrijd. Genaux was als rechtsachter een vaste waarde in een sterk elftal van Standard. Ze slaagden er echter niet in om kampioen te worden en eindigden tweemaal tweede achter Anderlecht. In 1993 won hij met Standard wel de bekerfinale. Bij Standard speelde hij bijna elke wedstrijd en werd een vaste waarde in de nationale ploeg, maar door zijn vertrek naar het buitenland op 23-jarige leeftijd veranderde dit. Zijn verblijf bij het Engelse Coventry City was geen succes en hij vertrok al zeer vlug naar Udinese in de Italiaanse Serie A. Zijn periode in Italië was wisselvallig met vele blessures. In de momenten dat hij niet gekwetst was, slaagde hij er wel in om een plaats in de basis te veroveren en werd hij ook opgeroepen voor de nationale ploeg. Na vijf seizoenen in Italië, keerde hij in 2001 voor een korte periode zonder succes terug naar Standard Luik.

Genaux speelde bij de Belgische nationale ploeg van 1992 tot 2000. Zijn debuut vond plaats op 16 februari 1992 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Tunesië op 18-jarige leeftijd. Hij stond aan de aftrap en maakte in de 75ste minuut een own-goal waardoor België met 2-1 verloor.  
Aanvankelijk leek Genaux de opvolger te worden van Eric Gerets, maar hij haalde slechts 27 selecties en 22 caps. Dit kwam vooral door zijn vele blessures en door de concurrentie voor de rechtsbackpositie: in eerste instantie Dirk Medved en Bertrand Crasson, later Eric Deflandre en Jacky Peeters. Hij speelde in de voorronde voor het WK van 1994 in de Verenigde Staten maar werd uiteindelijk niet geselecteerd voor de eindronde.
Régis Genaux werd een vaste waarde in 1995 en 1996 onder Wilfried Van Moer. België wist zich echter niet te plaatsen voor het E.K. van 1996 in Engeland. Genaux verloor zijn basisplaats met de komst van bondscoach Georges Leekens. Hoewel hij ook nog speelde in de voorronde voor het WK van 1998 mocht hij niet mee naar het Wereld Kampioenschap in Frankrijk. De voorkeur ging, mede door zijn vele blessures, naar Bertrand Crasson en Eric Deflandre. In de aanloop naar EURO 2000, in België en Nederland, leek hij als vaste waarde eindelijk deel te gaan uitmaken van de selectie voor een toernooi, maar een blessure strooide roet in het eten. Hij speelde zijn laatste interland op 26 april 2000 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Noorwegen.

De spelerscarrière van Genaux werd gekenmerkt door vele blessures. Hierdoor stopte hij al op 29-jarige leeftijd met voetballen. Hij bleef wel in het voetbal actief en werd voetbaltrainer. Hij begon als jeugdtrainer bij Verviers. Vanaf 2006 was hij trainer van RFC Sérésien, maar hij werd ontslagen in april 2008.

Régis Genaux, vader van twee kinderen, overleed onverwacht op 35-jarige leeftijd aan een hartaanval veroorzaakt door een longembolie op 8 november 2008 in het Luikse Chaudfontaine. Hij werd onder grote belangstelling begraven te Beaufays.

Bron: Carremans

Foto: LVVBM