Gustaaf “Staftje” Eeckeman werd geboren op 28 november 1918 te Brugge en begon als middenvelder te voetballen bij de jeugd van Cercle Brugge in 1928 en dit tot grote wanhoop van zijn familie, die allen Club Brugge steunde, de rivalen van Cercle.
Eeckeman maakte zijn debuut als 16-jarige op het hoogste niveau van het Belgische voetbal in 1934, in een wedstrijd tegen White Star Brussel (3-0 winst). Deze allereerste match werd echter overschaduwd door een zware blessure, met een maandenlange revalidatie tot gevolg. Bij Cercle was hij ook berucht om zijn rookgewoonten voor en na de wedstrijd. Toen Cercle degradeerde in 1946 tekende hij bij S.K. Roeselare. Eeckeman speelde 12 seizoenen voor Cercle Brugge, goed voor 158 wedstrijden en 31 doelpunten. Na één seizoen Roeselare trok hij naar La Gantoise dat hem buiten een voetbalcontract ook een baan als politieagent aanbood.
Hij beëindigde zijn carrière in 1954 bij Sint-Joris Wingene Sportief nadat hij daarvoor drie jaar voor A.S. Oostende was uitgekomen.
Op 17 maart 1940 werd Eeckeman opgeroepen voor de nationale ploeg, enkele maanden voor de Tweede Wereldoorlog, voor een wedstrijd tegen Nederland (7-1 winst). Later dat jaar werd hij een tweede maal geselecteerd.

Gustaaf Eeckeman overleed op 56-jarige leeftijd in zijn geboortestad Brugge op 29 maart 1975.

Bron: Karma-AH

Foto: Cerclemuseum