Michel Delire werd op 6 augustus 1933 geboren in het Henegouwse Châtelineau en startte zijn voetballoopbaan als aanvallende middenvelder bij de jeugd in zijn geboortedorp. In 1954 debuteerde hij in het eerste elftal van toenmalig Eersteklasser Olympic Club de Charleroi. Ondanks het feit dat zijn ploeg steevast in de onderste regionen vertoefde, scoorde Delire in totaal 55 doelpunten voor Olympic in Eerste klasse. De kopbalsterke speler trok in 1961 naar topclub Standard Luik. In de twee seizoenen dat hij er actief was, kwam hij er nauwelijks aan de bak wegens de grote concurrentie voor zijn positie. Delire speelde er in totaal tien wedstrijden zonder enig doelpunt te scoren in een ploeg die in zijn eerste seizoen op de tweede plaats eindigde en het seizoen daarop landskampioen werd.
In 1963 verkaste Delire naar Derde Klasser RES Jamboise waar hij speler-trainer werd. Hij bleef er tot in 1967 en combineerde zijn loopbaan met zijn job als regent lichamelijke opvoeding aan het seminarie van Floreffe. Daarna was Delire nog een tijd actief in de lagere afdelingen. 

Delire werd tussen 1957 en 1960 achtmaal geselecteerd voor het Belgisch voetbalelftal en speelde in totaal vijf wedstrijden met de Rode Duivels. Hij maakte zijn debuut in een thuiswedstrijd tegen Frankrijk en op 4 oktober 1959 scoorde hij als invaller voor Jef Jurion het eer-reddende doelpunt in de met 9-1 verloren wedstrijd in en tegen Nederland. 

Hij werd na zijn spelersloopbaan voetbaltrainer bij de provincialers UBS Auvelais en Wallonia Association Namur. In het seizoen 1972-’73 was hij trainer bij RAEC Mons dat in Derde klasse speelde. Enkele jaren later was hij coach bij UR Namur dat eveneens in Derde klasse speelde. Het meest dramatische moment voor Delire als trainer was ongetwijfeld de bekerwedstrijd op RSC Anderlecht op 27 augustus 1977 waarin de Naamse speler Michel Soulier tijdens de wedstrijd stierf aan een hartstilstand.
Van 1979 tot 1982 was hij trainer van Sporting Charleroi dat in de hoogste klasse speelde. Delire kon in zijn eerste seizoen de degradatie niet vermijden maar mocht toch blijven. In Tweede Klasse eindigde “de zebra’s” onder hem in de middenmoot van de rangschikking.
Op het einde van zijn trainersloopbaan was hij coach van de Congolese voetbalclub TP Mazembe.

Michel Delire overleed op 72-jarige leeftijd op 3 april 2006.

Bron: Sonuwe

Foto: Tout sur le Standard de Liège