Frédéric “Freddy” Chaves d’Aguilar werd in Gent geboren op 8 oktober 1918. Chaves debuteerde in 1936 op nog geen 18-jarige leeftijd als aanvaller bij La Gantoise dat actief was in Tweede Klasse. In zijn eerste seizoen werd de promotie naar Eerste Klasse al afgedwongen. Gent eindigde steeds in de middenmoot van de eindrangschikking en Chaves bleef er spelen tot in 1950 toen hij zijn spelersloopbaan op het allerhoogste niveau besloot. Hij speelde 266 wedstrijden in Eerste klasse en scoorde hierbij in totaal 113 doelpunten. In 1950 ging Chaves spelen bij KSV Waregem, op dat moment actief in Derde Klasse. Na de competitiehervorming van 1952 diende Waregem ondanks een 8ste plaats te zakken naar Vierde Klasse en Chaves trok naar Kortrijk Sport dat in Tweede klasse speelde. Hij bleef er slechts één seizoen voetballen en ging vervolgens naar RRC Gent dat net gepromoveerd was naar Tweede Klasse. Hij bleef er eveneens één seizoen en behaalde er met de ploeg een zesde plaats. In 1954 trok Chaves terug naar KSV Waregem, dat opnieuw naar Derde Klasse gepromoveerd was, en werd er speler-trainer. In 1957 behaalde hij met “Essevee” de tweede plaats en ging na het seizoen eveneens als speler-trainer aan de slag bij Kortrijk Sport in Tweede Klasse. Hij bleef er actief tot in 1960. Chaves besloot zijn spelersloopbaan bij de Oost-Vlaamse provincialer VV Sint-Denijs Sport waar hij nog tot 1966 als speler-trainer actief was. Op 47-jarige leeftijd zette hij definitief een punt achter zijn spelersloopbaan van ruim 30 jaar.
In 1966 werd Chaves trainer van het pas naar Eerste Klasse gepromoveerde KSV Waregem. In 1968 behaalde hij er zijn beste resultaat met een vierde plaats in de eindrangschikking. Hij bleef er zes jaar lang tot in 1972. In zijn laatste seizoen kon Chaves de degradatie van Waregem naar Tweede Klasse niet vermijden. 

Tussen 1946 en 1951 werd Chaves 24 maal geselecteerd voor het Nationaal elftal. Hij speelde mee in 20 wedstrijden en scoorde in totaal 8 doelpunten.

Op 86-jarige leeftijd stierf Freddy Chaves in Gent, op 18 december 2004, aan de gevolgen van een longontsteking.

Bron: Sonuwe

Foto: Sportkampioenen en vedetten

Video: YouTube 

Reportage van Canvas n.a.v. 100 jaar AA Gent, met interview Freddy Chaves